„Razbijačica sustava“ stiže u kina

Jedan od filmova o kojima se najviše pričalo na filmskom festivalu u Vukovaru prošlog ljeta svakako je bila njemačka drama RAZBIJAČICA SUSTAVA. Prikazan u službenoj konkurenciji na desetak uglednih filmskih festivala diljem svijeta, uključujući i onaj u Berlinu gdje je osvojio dvije nagrade među kojima i Srebrnog medvjeda odnosno nagradu Alfred Bauer, RAZBIJAČICA SUSTAVA pomela je konkurenciju u Vukovaru, oduševila službeni žiri i publiku te praktički jednoglasno pobijedila i osvojila glavnu nagradu festivala – Zlatni šlep. Gotovo cijele prošle godine film je bio u fokusu kada je riječ o nagrađivanim filmskim djelima, a nije mu promakla niti nagrada Europske filmske akademije u kategoriji najbolje glazbe uz nominacije za najbolji film godine i najbolju glumicu. Fantastičnu dramu RAZBIJAČICA SUSTAVA od sljedećeg četvrtka, 6. veljače, gledamo u domaćim kinima, a ovim putem predstavljamo kino najavu!

Apsolutna zvijezda i prvo ime filma svakako je Helena Zengel, dvanaestgodišnjakinja koja je svojom glumom pobrala hvalospjeve kritike i publike diljem svijeta. U vrijeme snimanja filma mala Helena je imala samo deset godina što njezin glumački nastup čini još fascinantnijim. Redateljica filma je Nora Fingscheidt kojoj je ovo prvi dugometražni igrani film nakon što se do sada u karijeri bavila snimanjem uglavnom kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Upravo se tijekom snimanja jednog od svojih dokumentaraca susrela sa neslužbenim terminom „rušitelji sustava“ koji se odnose uglavnom na djecu koja se vrlo teško prilagođuju udomiteljima. Nakon što je upoznala jedanaestogodišnjeg dječaka koji je do tada promijenio čak pedeset i dvije različite institucije za udomljavanje odlučila je snimiti dugometražni igrani film kako bi ispričala priču o nasilju kojem su sklona djeca, a koji je, prema njezinom mišljenju, u devedeset i devet posto slučajeva poziv u pomoć.

Ona je mala, ali opasna. Gdje god Benni završi, odmah je protjerana. Divlja devetogodišnja djevojčica već je postala ono što službe za zaštitu djece nazivaju „rušitelj sustava“. A ona sigurno ne želi promijeniti svoj način ponašanja. Jer Benni ima samo jedan cilj: vratiti se kući i biti s mamom! Ali Bianca se boji vlastite kćeri. Gospođa Bafané iz službe za zaštitu djece pokušava sve što je u njezinoj moći kako bi pronašla stalno mjesto za Benni. Zapošljava Micha, trenera za upravljanje gnjevom, kao Bennijevu školsku pratnju i odjednom se pojavljuje nada. Hoće li Micha uspjeti tamo gdje su svi ostali očajni?

Osim što je osvojio brojne nagrade na uglednim međunarodnim festivalima, RAZBIJAČICA SUSTAVA je bila i službeni njemački kandidat za prestižnu nagradu Oscar što također ide u prilog o koliko kvalitetnom uratku se radi.

RAZBIJAČICA SUSTAVA u domaća kina stiže od četvrtka, 6. veljače!