Otvorena izložba Od imaginacije do animacije – Šest desetljeća Zagreb filma

U prepunom zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba Od imaginacije do animacije – Šest desetljeća Zagreb filma. Izložba prikazuje vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i privatnih zbirki koja uključuje crteže, skice, celove i autentične predmete. Izložba je posvećena stvaralačkim vrhuncima institucije osnovane 1953. godine, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.

Otvorili smo izložbu za velike i male, izložbu koja će oduševiti sve one koji vole crtane filmove i na kojoj će uživati cijele obitelji. Stvorili smo fantastičan ambijent prepun raznolikih slika u pokretu, remek djela hrvatske animacije.‘ izjavila je ravnateljica muzeja Snježana Pintarić.

Kustosica izložbe Vesna Meštrić dodala je: ‘Od prvih koraka u animaciji do recentnih animiranih filmova, ova izložba prikazuje kako je mala grupa entuzijasta i ljubitelja animacije u Zagrebu promijenila svijet animacije i pokazala kako je u animaciji sve moguće. Kroz izbor od 150 crtanih filmova donosimo priču o šest desetljeća animiranih uspjeha Zagreb filma i po prvi put predstavljamo vrijednu građu koja je nastaje u procesu nastanka crtanih filmova.

Povijesti Zagreb filma pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine Surogatu Dušana Vukotića. Oscar je samo jedan od eksponata kojeg će se moći vidjeti u Muzeju suvremene umjetnosti. K tome dodajemo i tri nominacije za Oscara – 1964. za film Igra Dušana Vukotića, zatim 1973. za Tup-tup Nedeljka Dragića i 1980. za film Lutka snova u režiji Boba Godfreya i Zlatka Grgića, a tu su i brojne druge nagrade na domaćim, europskim i svjetskim filmskim festivalima i festivalima animiranih filmova.

Studio za crtani film osnovan je 1956. pod okriljem Zagreb filma i tada započinje intenzivno razdoblje razvoja umjetničke animacije. Zbog originalnog pristupa i specifičnog postupka animacije, izbora tema i visoke likovne kvalitete, taj je koncept već prvom pojavom na filmskom festivalu u Cannesu 1958. pobudio iznimno zanimanje te ga francuski kritičari George Sadoul i André Martin nazivaju Zagrebačkom školom crtanog filma. Na izložbi će posjetitelji moći doživjeti atmosferu studija za crtane filmove uz brojne interaktivne sadržaje i popratne programe.

Izložba je to koja će u vama evocirati najljepša sjećanja, a ostaje otvorena do sredine lipnja.