Zadnji tjedan izložbe „Visovac: duhovnost i kultura na Biloj Stini“ u MUO

Izložba Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini koja je u Zagreb donijela čaroliju jedne od najljepših hrvatskih veduta, upečatljivu ikoničku sliku otočića Visovca i blaga koje već 6. stoljeća čuva Franjevački samostan Gospe od Milosti, može se razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt još samo do 2. veljače.

Stoljećima prikupljana i čuvana baština koja se naselila u tom čarobnom krajoliku u koritu „krške ljepotice“ prikazana je u MUO na ovoj jedinstvenoj i dugo pripremanoj izložbi zajedno sa svim poveznicama kao nitima kojima se stoljećima prenosio duh europskog kulturnog ozračja i koji se sidrio na otočiću nekad zvanom Bijela stijena- Lapis Albus. Izložbu, koja je u Zagreb prvi put donijela ozračje Visovca kao mitskog mjesta i zelene oaze mira i molitve te prezentirala njegovu neprocjenjivu obnovljenu i restauriranu baštinu, do sada je vidjelo više od 9 000 posjetitelja.

Na izložbi koja je u zagrebački MUO donijela duh i čaroliju prostora koji Visovac čini jedinstvenim, u postavu i inscenaciji ekskluzivnog okruženja sakralnog lokaliteta, muzejska prezentacija pobudila je iznimno zanimanje posjetilaca dojmljivim očitovanjima u knjizi utisaka.

Izložba Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini potvrdila je posebno značenje Visovca, tog „povijesnog dragulja“, kao svetišta i omiljenog turističkog odredišta u kolektivnoj memoriji, te ga pozicionirala na istaknuto mjesto na mapi prirodnih i kulturnih znamenitosti Hrvatske.

Do zatvaranja, izložbu prate još tri stručna vodstva za građanstvo – u četvrtak 30. siječnja u 17 sati, te u subotu 1. veljače i nedjelju 2. veljače u 11 sati završna vodstva autorice dr. sc. Anđelke Galić.