Prvi hrvatski edukativni roman – „Tri priče o srcu“

Predstavljen je roman „Tri priče o srcu“ spisateljice Rosie Kugli koji je nastao na inicijativu Zaklade „Hrvatska kuća srca“ sa željom da građanima na inovativan i zanimljiv način kroz književno djelo približe sudbine ljudi koji se bore s kardiovaskularnim bolestima.

Srce je oduvijek bilo simbol ljubavi i patnje, ono je kroz čitavu ljudsku povijest smatrano sjedištem pa čak i generatorom naših osjećaja, radosnih i tužnih. Kada smo uzbuđeni, radosni ili tužni, srce kuca brže i jače. U stanjima opuštenosti i duševnoga mira i naše srce kao da se odmara, kuca sporije. Zaklada „Hrvatska kuća srca“ objavljivanjem ovoga djela učinila je još jedan korak dalje u promicanju zdravlja srca. Nadam se da će čitatelji uživati u priči, da će naučiti ponešto o ljubavi, životu i srcu te da će ozbiljno porazmisliti i o vlastitome srcu i kako ga sačuvati za život“, izjavio je akademik Davor Miličić, predsjednik Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

„Tri priče o srcu“ je ljubavno-edukativni roman koji kroz ljubavni trokut predstavlja napetu životnu priču troje ljudi, a u središtu fabule je upravo srce, organ koji osjeća, ali i organ koji može oboljeti te izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ovo je knjiga o bolestima srca, bolestima koje su se mogle spriječiti izbjegavanjem rizičnih čimbenika poput stresa, pušenja, nezdrave prehrane, nedostatka tjelesne aktivnosti i preventivnim pregledima. Ovo je knjiga o cijeni koju plaćamo kada ne slušamo signale koje nam tijelo šalje. Žalimo tek kad postane prekasno, a tada više nema povratka. Ovo je knjiga koja potiče na razmišljanje i zove na promjene, koja poziva da se, ako već niste, priključite našim radionicama i naučite kako pristupiti oživljavanju. Vjerujte, nema ništa strašnije od bespomoćnog promatranja kako život nestaje, a pomoć postoji i samo je trebamo znati primijeniti“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr.med. urednica knjige, članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Veliki je izazov zdravstvenu temu pretvoriti u beletristiku, napisati djelo koje je istovremeno zanimljivo, drži čitatelja „prikovanim za korice“, a ujedno je poučno i šalje važnu poruku.

Velika mi je čast što su upravo mene izabrali da napišem knjigu koja budi duboke osjećaje, koja je strastvena, burna, nepredvidiva, a opet vrlo životna, svakodnevna i najvažnije uči čitatelje kako moraju brinuti o svojem srcu svakoga dana, jer nikada ne mogu znati kada bi ih ono moglo neugodno iznenaditi. Nadam se da će čitatelji uživati u knjizi jednako kao što sam ja uživala stvarajući ovo djelo“, izjavila je Rosie Kugli, spisateljica i autorica knjige „Tri priče o srcu“.