Najbolji’ sat i kusur

Pedja Bajović, jedan od pokretača hrvatske i regionalne stand-up komedije, nastupit će povodom 15 godina svoje karijere u petak, 31.01.2020. na pozornici kina SC s predstavom “Najbolji’ sat i kusur”. Pedja kaže da je nakon desetljeća i pol došlo vrijeme da svoje dosadašnje tematske predstave umirovi, pa tako publiku očekuje kompilacija najboljih fora iz popularnih “S nogu* (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije)”, “Muškarac (o parenju i razmnožavanju)” i “Rok trajanja”, s kojima je u par tisuća izvedbi do sad nasmijao publiku u čak 30 zemalja i u stotinama gradova.

Nakon što je postavio temelje domaće stand-up komedije, obišao pola svijeta, bio u završnici svjetskog natjecanja za najsmješnijeg čovjeka na svijetu, i sve to uspješno izbjegavajući televizijske opcije, Pedja ni nakon 15 godina karijere ne prestaje pomicati granice i širiti raznovrsne formate stand-up izvedbe. Tako je nedavno u Zagrebu rasprodao “The Balkan show” s kojim je postao prvi domaći stand-up komičar koji je producirao i održao svoj cjelovečernji solo show na engleskom jeziku, dok je u Sarajevu nedavno rasprodao svoje tri različite tematske predstave, tri dana zaredom, u tri različita prostora i sve to uz javno snimanje, čije će djelo – kako najavljuje – svoje mjesto naći na ekranima. Zagreb će tako biti veliko finale njegovog obilježavanja 15 godina karijere, koje neće propustiti brojni ljubitelji ovog domaćeg stand-up komičara, a neki su već posjetili ENTRIO i osigurali svoja mjesta.

Pedja Bajović, s kojim su mnogi ljubitelji stand-upa odrasli, a neki i dalje odrastaju, nastup povodom 15 godina karijere najavljuje u svom stilu “Bilo bi mi jako drago da se tada, na jednom mjestu okupe svi oni koji su bili dio te moje priče od jeseni 2004. godine, kada sam zakoračio u ovaj, još uvijek, neistraženi svijet! Naravno, pozivam i one koji do sada uopće nisu bili dio te priče, jer će tu, na licu mjesta, dobiti pravo malo veliko finale svega toga!”

Karijera ovog pionira, kako sam za sebe kaže – post-jugoslavenske stand-up komedije krenula je prije 15 godina kroz kojih je sa svojim tematskim predstavama “S nogu”, “Muškarac” i “Rok trajanja” obišao je tridesetak zemalja svijeta i stotine gradova. Kao producent Pedja je vodio prvu zagrebačku stand-up comedy skupinu SVE5 (2007-2008.), koja je danas produkcija Komedija s nogu, a koja stoji iza prve domaće stand-up comedy video produkcije StandUp Show (2009.), a zatim i prvog regionalnog DVD izdanja: Komedija s nogu (2011.); da bi 2015. godine uslijedio i regionalni televizijski serijal Komedija s nogu 3u1, koji je našao svoje mjesto u programu prvog regionalnog comedy TV kanala HA HA. Bio je producentom prvih nacionalnih turneja stand-up komedije u Hrvatskoj (2009.) i BiH (2011.) te prve regionalne stand-up turneje sa svojom geografsko-biografskom predstavom “S nogu” (2012.). Niz “prvih” nastavlja time što je 2012. postao prvi regionalni stand-up komičar koji je nastupio na jednom međunarodnom natjecanju – Seattle International Comedy Competition 2012., a 2016. godine ušao je i u završnicu svjetskog takmičenja Funniest Person in the World u Helsinkiju, kao prvi natjecatelj s našeg područja.

Što se sve nalazi u tih najboljih sat i kusur možda ne znamo, ali ono što znamo je da će Pedja Bajović svoju dobru publiku neupitno nagraditi što većim “kusurom” u obliku bezvremenskog urbanog balkanskog humora.