Vodič kroz urbanu scenu Beograda

Bogata i živopisna povijest, hrana koja otvara sva čula, uzbudljiv noćni život, ljubazni domaćini, Kalemegdan, Skadarlija, Ada Ciganlija, Hram svetog Save…neki su od aduta Beograda koji desetljećima privlače turiste. No, sada je vrijeme za upoznavanje alternativnog lica ovoga grada.

Grafiti tura
Iako su svugdje na fasadama po širem centru utisnute priče iz kulture i prošlosti Beograda, Dorćol je četvrt gdje ćete naići na najviše oslikanih zidova. Srest ćete Sophiu Loren, Brada Pitta, Nikolu Teslu, Boru Todorovića… Prošetajte Dorćol Platzom koji se prostire na 1600 metara kvadratnih i koji je postao nezaobilazna umjetnička i festivalska zona gdje možete uživati u Festivalu čokolade, kupiti unikatne rukotvorine, kušati craft pivo, a navečer se zabaviti na odličnim žurkama. Obiđite i Parobrod – referentnu točku suvremene kulture gdje nećete ostati uskraćeni za dobar film, predavanje ili izložbu. Uličice, od Strahinića bana, Kapetan Mišine do cara Dušana, vrve muralima i porukama koje će vas inspirirati.

Svijet Marine Abramović
U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Marinina je posljednja točka izlaganja retrospektivne izložbe „Čistač“ koja simbolizira povratak u rodni grad odakle je sve počelo i gdje je posljednji put samostalno izlagala 1975. Svaka njena misao, poruka, kritika i ogoljavanje predrasuda prikazana je na ovoj izložbi. Interaktivna je, mračna, oslobađajuća i surovo iskrena. Neki na izložbi plaču, neki se čude, neki zgražaju, a neki dive. Emocije su u svakom kutku svijeta Marine Abramović.

Stand up komedija
Beogradska kulturna scena bogata je i šarolika, a u posljednje vrijeme raste interes prema cabaret formi i stand up komediji. Zasigurno ste na društvenim mrežama primijetili britku, kritičnu i duhovitu Dinju, odnosno Sandru Silađev. U Beogradu njene dogodovštine možete pratiti uživo u Ben Akiba comedy & baru i odlično se zabaviti. Dva sata stand upa koji od prve do zadnje minute drži pažnju i nasmijava do suza, dobra je preporuka za nastavak urbane ture.

Podzemna tura Beogradom
Riječ je o mističnom putovanju kroz pećine, tunele i bunkere. Ovdje ćete se upoznati s nekim od špijunskih tajni Jugoslavije. U velikom barutnom podrumu možete dodirnuti zidove kompleksa koji je kao posljednju obranu od Turaka sagradila Austrija za čuvanje najbitnije robe – baruta. Vinski lagum će vas lansirati kroz vrijeme pa ćete doputovati u period oslobođenja Srbije od Turaka i razvoja Savamale uz uživanje u punom okusu domaćih vina.

Doživljaj vrhunskog odmora
U Beogradu ne nedostaje finih hotela, vibrantnih hostela i apartmana s odličnim ocjenama na Airbnb-u, Trip Advisoru i sličnim platformama. Falkensteiner Hotel Belgrade nudi poseban osjećaj ”kao doma” i eleganciju koji parira elitnim svjetskim hotelima. Želite li uživati u pogledu na Beograd s devetog kata, zaokružiti spa doživljaj s ambijentom kojega je pomno osmislio ugledni arhitekt Boris Podrecca i počastiti se najboljim doručkom u gradu, onda je ovaj hotel mjesto gdje biste trebali spustiti svoj kofer.