Revija filmova nominiranih za nagradu Europske filmske Akademije

Kao i prethodnih i ove je godine Europska filmska Akademija za svoju prestižnu nagradu, europski pandan Oscaru, nominirala same filmske dragulje nezavisnog umjetničkog europskog filma među kojima se u prvom planu svakako ističu najnovija ostvarenja uglednih redatelja Pedra Almodovara i Romana Polanskog. Neke od filmova nominiranih za ovu najprestižniju europsku filmsku nagradu domaća će publika u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu imati priliku vidjeti tijekom sljedećeg tjedna u sklopu Revije nagrade Europske filmske Akademije koja će se održati u razdoblju od 1. do 7. prosinca, neposredno uoči svečane ceremonije. Dodjelu nagrada će izravno prenositi HRT u subotu, 7. prosinca.

Zagrebačka Kinoteka, Kinematografi Osijek, Art-kino Croatia u Rijeci i Kinoteka Zlatna vrata u Splitu službeni su domaćini druge revije koja se prošle godine održala samo u Zagrebu. Ove godine odlučili smo povećati reviju na više gradova i na taj način omogućiti publici i van glavnog grada da uživaju u hvaljenim i nagrađivanim naslovima renomiranih redatelja kakvi se inače rijetko mogu vidjeti na redovitim kino projekcijama.

Novo remek-djelo Pedra Almodovara TUGA I SLAVA u službenu kino distribuciju kreće već od ovog četvrtka, 28. studenog pa će u sklopu revije dobiti još po jednu projekciju više. Riječ je o najnovijem filmu najpoznatijeg španjolskog redatelja koji je ove godine osvojio nagradu u Cannesu za najboljeg glumca, a ujedno je i španjolski kandidat za nagradu Oscar. Mnogi kritičari već su ga proglasili jednim od najboljih filmova godine, a na popularnoj stranici Rotten Tomatoes film ima 97% pozitivnih ocjena.

Nakon dvije godine slavni redatelj i dobitnik Oscara Roman Polanski vraća se novim filmom – OFICIR I ŠPIJUN koji je, baš kao i Almodovarov „Tuga i slava“, pokupio najviše nominacija za ovogodišnju nagradu EFA-e – njih četiri: za najbolji film, režiju, glavnog glumca i scenarij. Riječ je o filmu snimljenom prema istinitim događajima o slučaju Dreyfuss s kraja 19-og stoljeća u Francuskoj u kojoj je glavnu ulogu ostvario dobitnik Oscara Jean Dujardin.

Sa četiri nominacije u istim kategorijama može se pohvaliti i novi film talijanskog redatelja Marca Bellochija IZDAJNIK s Pierfrancescom Favinom u ulozi Tommasa Buscette koji je postao prvim mafijaškim doušnikom u povijesti te talijanske organizacije. Osim što se također radi o jednom od filmova s najviše nominacija za ovogodišnju nagradu EFA, „Izdajnik“ je i službeni talijanski kandidat za Oscara.

A u sklopu revije prikazat će se još dva potencijalna kandidata za predstojećeg Oscara, najcjenjeniju nagradu u svijetu filma: RAZBIJAČICA SUSTAVA njemačke redateljice Nore Fingscheidt te ruska drama VISOKA DJEVOJKA hvaljenog redatelja Kantemira Balagova. „Razbijačica sustava“, nominiran u dvije kategorije za nagradu Europske filmske Akademije (za najbolji film i glavnu glumicu) ove je godine kod nas premijerno prikazan na filmskom festivalu u Vukovaru gdje je i pobijedio, a „Visoka djevojka“, nominirana za EFA-u u kategoriji najbolje glavne glumice, do danas je pobrala hvalospjeve gotovo na svakom festivalu na kojem se pojavila uključujući i ovogodišnji Cannes gdje je osvojila dvije nagrade.

Nesumnjivo je da publiku u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu očekuje tjedan vrhunskih, kvalitetnih i nagrađivanih filmova s raznih uglednih svjetskih festivala koji će se prikazati u sklopu Revije nagrade Europske filmske Akademije u sljedećim kinima:
Kinoteka Zagreb – od 3. do 7. prosinca
Kinematografi Osijek – od 2. do 7. prosinca
Art-kino Croatia (Rijeka) – od 1. do 5. prosinca
Kinoteka Zlatna vrata (Split) – od 2. do 7. prosinca