Letači balonom

Nakon što su 2014. godine po prvi put zajedno nastupili u filmu „Teorija svega“ koji je postao svjetski kino hit te za kojeg su oboje u svojim kategorijama nominirani za prestižnu nagradu Oscar, Felicity Jones i Eddie Redmayne ponovno nastupaju zajedno u najnovijem uratku uglednog redatelja Toma Harpera – LETAČI BALONOM. Hvaljena drama „Teorija svega“ za koju je Redmayne osvojio Oscara za glavnu mušku ulogu praktički ih je oboje izbacila u orbitu, a od tada pa sve do danas nizali su filmske uspjehe jedan za drugim. Pet godina nakon prvog velikog uspjeha, Redmayne i Jones ponovno udružuju snage u akcijskoj avanturi LETAČI BALONOM koja nam od petka, 6. prosinca stiže u kina!

Godina je 1862., a neustrašiva letačica balonom Amelia Wren skupa s iskusnim metereologom Jamesom Glaisherom kreće na putovanje kako bi čovječanstvu pružili više znanja o vremenskim prilikama te kako bi zajedno odletili u visine kakve još nitko do tada u povijesti nije dosegnuo. Obarajući rekorde i napredujući u svojim znanstvenim otkrićima, njihovo putovanje do samog ruba egzistencije pomoće će da ovaj neuobičajeni par pronađe vlastito mjesto u svijetu koji su ostavili daleko ispod sebe. Ali njihov zajednički put bit će prepun fizičkih i emotivnih izazova u zraku nakon što njihov uzlet u visine postane bitkom za goli život…

Film je režirao Tom Harper, širokoj publici vjerojatno najpoznatiji po režiji epizoda prve sezone popularne serije „Peaky Blinders“. Kako bi se što bolje pripremili za uloge, oboje glavnih glumaca su zaista letjeli balonom koji se koristi u filmu i to u visinu od preko 1500 metara te na taj način replicirali stvarni Glaisherov let koji se dogodio 5. rujna 1862. godine. Tijekom snimanja Eddie Redmayne je čak pretrpio i lakšu ozljedu pa je nekoliko dana na setu morao hodati uz pomoć štake. Zanimljiva je i činjenica da se let u filmu odvija u stvarnom, realnom vremenu u kojem se odvijao i pravi let po kojem je isti snimljen.

Inače, James Glaisher kojeg u filmu tumači Redmayne bio je stvarni engleski metereolog koji je u razdoblju od 1862. do 1866. godine na desetke puta letio balonom kako bi mjerio temperaturu i vlažnost atmosfere na najvišim mogućim visinama. S druge strane, njegova partnerica u filmu Amelia Wren je izmišljeni lik, a ponajviše je inspirirana francuskom aeronautičarkom Sophie Blanchard koja je ujedno bila i prva žena koja se profesionalno bavila letenjem balonom u razdoblju od 1804. pa sve do svoje smrti 1819. godine.

Njihovu zajedničku priču scenarist i redatelj Tom Harper pretočio je u vizualno zadivljujući akcijski avanturistički spektakl LETAČI BALONOM koji je premijerno prikazan na filmskim festivalima u Tellurideu i Torontu gdje je pobrao hvalospjeve i kritike i publike. Nesumnjivo je da nas zahvaljujući kvalitetnoj režiji, glumačkim performansama i vizualno spektakularnim scenama nabijenim adrenalinskom akcijom očekuje još jedan kino spektakl!

Akcijska avantura LETAČI BALONOM u domaća kina stiže u petak, 6. prosinca!