Filmski projekt „Europa u kinu“!

Kino Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti, Art-kino KIC te Kinoteka u naredna dva mjeseca bit će središta kulturnih filmskih događaja u Zagrebu. Tamo se, naime, održava drugo jesensko izdanje filmskog projekta „Europa u kinu“. Udruga Kulturni klub u suradnji s Europskom komisijom zagrebačkoj publici na ovaj način predstavit će šest recentnih filmova europske produkcije: norvešku biografsku dramu „Sonja: Bijeli labud“, hvaljeni talijanski film „Silvio“ redatelja Paola Sorrentina, dokumentarni film „Jean Paul Gaultier“ o slavnom modnom dizajneru, norveški film katastrofe „Potres“, nagrađivanu talijansku dramu „Moja kći“ koja se natjecala u službenoj konkurenciji festivala u Berlinu te francuski triler „Bliski neprijatelji“.

Program započinje u utorak, 29. listopada kada se od 20:00 sati u kinu Metropolis MSU hrvatskom premijerom norveške biografske drame „Sonja: Bijeli labud“ redateljice Anne Sewitsky otvara drugo jesensko izdanje programa Europaukinu.eu. Tijekom naredna dva mjeseca, sve do 29. prosinca u sva tri zagrebačka kina bit će prikazivano svih šest spomenutih nagrađivanih i hvaljenih dugometražnih filmova, a uz njih na programu će se pronaći i sedam kratkih filmova iz programa #EUANDME koji će se prikazivati prije redovitih projekcija. Riječ je o filmovima „Usamljenik“, „Debut“, „Oona“, „Party Animal“, „Život u hostelu“, „Oblik“ i „Ključ“.

Ulaz na svečano otvorenje programa „Europa u kinu“ u utorak, 29. listopada od 20:00 sati u kinu Metropolis MSU je besplatan, a za sve ostale projekcije tijekom naredna dva mjeseca cijena kinoulaznice je 15 kuna. Raspored svih projekcija objavljen je na web stranici www.europaukinu.eu te Facebook stranici fb.me/europaukinu.eu. Nakon iznimno uspješnog proljetnog programa, udruga Kulturni klub i ove jeseni organizirala je filmski program ispunjen kvalitetnim, nagrađivanim filmovima europske produkcije kako bi zagrebačkoj publici i svim zainteresiranima pružila mogućnost uživanja u naslovima kakvi se rijetko imaju prilike vidjeti u domaćim multipleksima i kinima.

Program će trajati puna dva mjeseca, dakle do kraja 2019. godine, a organizatori vjeruju da će publika znati prepoznati filmsku kvalitetu i pogledati barem jedan od naslova u ispunjenim dvoranama kina Metropolis MSU, Art-kina KIC i Kinoteke Zagreb.