dm podržao edukaciju 15.000 djece o odgovornoj brizi o psima

U petak, 4. listopada, na Svjetski dan zaštite životinja, započela je edukacija osnovnoškolaca u Zagrebu o odgovornoj brizi za životinje uz pomoć nove edukativne slikovnice „Dijete i pas“, čiju je izradu financijski podržao dm. Kako bi dao potporu kampanji za udomljavanje pasa, dm je u suradnji sa stručnjacima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i udruge Prijatelji životinja, izradio 15.000 edukativnih slikovnica, koje će udruge diljem Hrvatske koristiti za edukaciju mališana. Edukaciju u Zagrebu i okolici provodi Sklonište u Dumovcu, a tijekom godinu dana pristupit će joj 10.000 djece.
Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu već godinama provodi različite edukacije djece kako bismo im pomogli u razvijanju svijesti o odgovornoj skrbi prema životinjama te ih upoznali s radom skloništa i udomljavanjem. Drago nam je što se ovoj kampanji pridružio i dm, podrškom u izradi novih edukativnih slikovnica koje do sada nismo koristili u edukaciji. Edukacijom djece želimo doprinijeti stvaranju nove generacije odgovornih udomitelja kućnih ljubimaca i smanjenju broja napuštenih životinja na gradskim ulicama“, istaknuo je dr. vet. med. Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt.

Prema podacima Mreže za zaštitu životinja, koju vodi udruga Prijatelji životinja, skloništa za napuštene životinje u Zadru, Virovitici, Rijeci, Dubrovniku, Čakovcu i Zagrebu godišnje udome više od 2500 pasa. Među ovim skloništima je i ono u Dumovcu, koje je samo u prvih šest mjeseci ove godine zaprimilo 397 pasa, dok sklonište u Čakovcu, kojim upravlja ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, u ovom trenutku skrbi o 560 pasa i nastoje svakom od njih pronaći dom.
ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec već osamnaest godina vodi brigu o najvećem hrvatskom skloništu napuštenih životinja u Čakovcu. Zbrinuti su psi uglavnom smješteni u dvorištima s kućicama, a među njima ima velikih i malih, odraslih i štenaca, ali i starijih koji teže pronalaze novi dom“, istaknula je Aleksandra Hampamer, voditeljica čakovečkog skloništa.

U sklopu suradnje dm-a i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu tiskano je i 10.000 diploma koje mali polaznici dobivaju po završetku edukacije. dm, koji je cijeli listopad posvetio osvještavanju o brizi o životinjama u sklopu kampanje „Kad se naše šape slože“, podržat će i nabavu hrane za čakovečko sklonište kojemu je svaki mjesec potrebno oko pet tona hrane.