Janina ambasadorica Vernesa Smolčić ugostila mlade astrofizičare

Peteročlani hrvatski tim mladih astrofizičara koji je sudjelovao na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2019. u Mađarskoj, na druženju s Vernesom Smolčić u Zvjezdarnici Zagreb otkrivao je ljepote svemira. Mladim zaljubljenicima u astronomiju ovo je druženje bila svojevrsna kruna dosadašnjeg rada i truda, ali i spomenutog natjecanja. Vernesa Smolčić je redovna profesorica Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svjetski priznata mlada znanstvenica i astrofizičarka iza koje stoje vrhunski rezultati te je zbog svojih uspjeha odabrana i kao ambasadorica kampanje „Duboko iznad svih“ prirodne mineralne vode Jana.

Vernesa je u neformalnom izlaganju ispričala svoj put od djetinjstva, kada je sanjala da bude kaskaderka, preko proučavanja crne rupe i prošlih vremena, do trenutne suradnje s Janom. Naglasila je kako niti jedan san nije prevelik i da je često potrebno posegnuti duboko u sebe i otkriti zvijezde te kako se u njima nalazi najveća snaga, koja može prevladati svaki izazov.

Znanost nije skupljanje postojećih, nego stvaranje novih znanja. Za razliku od bilo koje druge znanosti, mi doslovno gledamo u prošlost. Posao znanstvenika je, među ostalim, pisati i prijavljivati se na natječaje kako bi se osigurao nastavak posla i karijere. Uspijevaju oni koji vjeruju u sebe, oni koji se neće obeshrabriti padovima. Drago mi je vidjeti kvalitetne, marljive i pametne mlade ljude zainteresirane za astronomiju i astrofiziku, koje čekaju uzbudljiva putovanja i veliki uspjesi.“, zaključila je Vernesa Smolčić.

Da bi ovakvih edukativnih druženja za mlade znanstvenike trebalo biti više slažu se oni sami, ali i Dragan Roša, ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb i predsjednik Hrvatskoga astronomskog društva: „Malo ljudi zna da u Hrvatskoj već gotovo pola stoljeća postoje natjecanja iz astronomije. Ona nije redoviti školski predmet, ali za nju postoji velik interes jer je atraktivna. Tim mladim ljudima Vernesa Smolčić je uzor, a današnje druženje s njom vjetar u leđa i motivacija za nove uspjehe.“, zaključio je Roša.

Nakon druženja s Vernesom, uslijedila su brojna pitanja mladih znanstvenika, dok su svi zainteresirani za tajne svemira svoja pitanja postavljali i na Janinom Instagram profilu (jana_water), a odgovori su bili emitirani na IGTV-u.