Celeste Ng: Sve što vam nisam rekla

Celeste Ng je već s dva objavljena romana postala renomirana autorica u cijelome svijetu. Njezini su se romani samo u Sjedinjenim Američkim Državama prodali u više od dva milijuna primjeraka i prevedeni su na 38 jezika. Drugi roman preveden na hrvatski jezik Sve što vam nisam rekla osvojio je srca čitatelja, ali i oduševio visoke zahtjeve kritičara. Autorica u ovom dirljivom romanu progovara o naizgled savršenoj obitelji koja će se morati suočiti s problemima i tragedijom koja će biti njihova propast ili spas. Ng je svojim prvijencem odnijela sve najvažnije nagrade i gotovo 50 tjedana držala vrhove mnogih lista najprodavanijih naslova. Priznanja koja je dobila za svoj prvi roman su: za najbolju knjigu na amazon.com 2014. godine i nagrade Hopwood, Massachusetts Book Award i Alex Award (nagradu američkih knjižnica), Medici book club prize 2015, kao i nagradu APALA-e, društva knjižničara azijsko-pacifičkog podrijetla. Da je Ng zaista napisala nezaboravan roman shvatili su i u filmskoj industriji, a njezina knjiga oduševila je i oskarovku Julie Roberts će glumiti Marilyn u ekranizaciji njezinog romana. Jednako veliki uspjeh doživio je i njezin roman Mali požari posvuda koji je u Hrvatskoj objavljen 2018 godine. Zapanjujućem stilu pisanja nisu odoljeli ni domaći čitatelji koji su ovaj veliki svjetski hit proglasili knjigom godine. Nakon što je prema odabiru Goodreadsa, popularne društvene mreže za ljubitelje čitanja, roman Celeste Ng Mali požari posvuda uvršten na listu najboljih knjiga iz 2017. godine, za obožavatelje ovog romana stigla je nova poslastica. Jedna od najboljih knjiga u protekloj godini dobit će TV ekranizaciju i to po uzoru na Big Little Lies (Male laži), seriju koja je ponovila uspjeh istoimene knjige koju je napisala Liane Moriarty. Roman Sve što vam nisam rekla je s engleskoga prevela Mirna Čubranić.

Životne priče o kakvima se do sada nije pisalo. Ozbiljno, odlično djelo.“ Book Review
Izvanredno! Celeste Ng u potpunosti vlada ovom složenom pričom o više generacija jedne obitelji. Sve što vam nikad nisam rekla djelo je koje će vas uvući među svoje stranice snažnom pričom o ključnim i zamršenim obiteljskim vezama koje se veoma lako mogu izgubiti.“ Los Angeles Times
Divna, emotivna priča koja budi empatiju.“ Boston Globe

O romanu:
„Lydia je mrtva. Ali oni to još ne znaju.“ Tako započinje priča ovog istančanog romana o životu jedne kinesko-američke obitelji sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Lydia je miljenica svojih roditelja Marilyn i Jamesa Leeja koji se nadaju da će ona ispuniti njihova velika očekivanja i ostvariti sve ono o čemu maštaju, a što sami nisu bili u mogućnosti ostvariti. Ali kada u jezeru nedaleko od njihove kuće bude pronađeno Lydijino tijelo, osjetljiva ravnoteža u obitelji Lee bit će uništena i u njihovim životima zavladat će rasulo. Ovo je roman pun detaljnih zapažanja i odlično prikazanih emocija koje proživljavaju likovi: dugo potiskivane neostvarene želje roditelja kojima opterećuju djecu i napor i borba članova obitelji za međusobnim razumijevanjem.

O autorici:
Celeste Ng odrasla je u Pittsburghu u Pennsylvaniji i Shaker Heightsu u Ohiju. Studirala je na Sveučilištu Ohio i magistrirala na Sveučilištu Michigan. Njezin prvi roman, Sve što vam nikad nisam rekla, izabran je za najbolju knjigu na amazon.com 2014. godine i osvojio je nagrade Hopwood, Massachusetts Book Award i Alex Award (nagradu američkih knjižnica), kao i nagradu APALA-e, društva knjižničara azijsko-pacifičkog podrijetla. Godine 2016. dobila je stipendiju savezne agencije National Endowment for the Arts. Hrvatske je čitatelje zadivila svojim drugim romanom Mali požari posvuda objavljenim 2018. godine. Celeste trenutno živi u Cambridgeu u Massachusettsu.