„Granica“ konačno stiže u kina

Uz čak 97% pozitivnih ocjena temeljenih na više od stotinu zaprimljenih tekstova na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika te pet nominacija za nagradu Europske filmske Akademije uključujući one u kategorijama najboljeg filma, režije i scenarija – film GRANICA nesumnjivo je jedan od najboljih i najkvalitetnijih filmova godine! Ako se tome priroda i nominacija za prestižnu nagradu Oscar, nagrada Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu te više od 15 nagrada na festivalima diljem svijeta uz preko 30 nominacija, lako se dolazi do zaključka da je GRANICA uistinu pravo filmsko remek-djelo koje se nikako ne bi smjelo propustiti. Ova švedska fantastična ljubavna priča u kina nam stiže u četvrtak, 29. kolovoza!

Tina je zaposlenica carinske kontrole gdje do izražaja dolazi njezin posebni talent: ona, naime, ima puno bolji osjećaj za njuh od svih drugih kolega s kojima radi. Niti jedna zabranjena supstanca, niti jedna prokrijumčarena stvar ne može joj umaći. Međutim, jednoga dana ona se susreće s čovjekom koji zrači aromom koja joj je do tog trenutka bila potpuno nepoznata. Prije nego toga postane svjesna, otvaraju joj se vrata u mitološki svijet koji je istovremeno predivan, ali i zloćudan te se Tina vrlo brzo upozna s novim životom koji je u potpunosti drugačiji od njezinog dotadašnjeg…

Redatelj filma GRANICA je Ali Abbasi koji je 2016. godine snimio iznimno hvaljeni film „Shelley“ i njime skrenuo pozornost na sebe. Na filmskom festivalu u Berlinu upravo je za njega bio nominiran za najbolji debitantski film, ali je s GRANICOM postao dijelom redateljske europske elite koja snima umjetnički istaknute filmove. GRANICA je, naime, njegov uvjerljivo najhvaljeniji film do sada (prije dugometražnog prvijenca snimio je dva zapažena kratkometražna filma) s kojim je gostovao na mnogim uglednim filmskim festivalima diljem svijeta (uključujući Toronto i Telluride), a kulminacija je bila osvajanje nagrade „izvjestan pogled“ na filmskom festivalu u Cannesu.

Poznata švedska glumica Eva Melander u glavnoj ulozi Tine, osim što nosi cijeli film, jer se praktički nalazi u svakoj njegovoj sceni, ostvarila je jednu od najboljih uloga svoje karijere koja je ovjenčana nominacijom za prestižnu nagradu Europske filmske Akademije u kategoriji glavne glumice. Sam film GRANICA izabran je kao švedski kandidat za nagradu Oscar, a kao uzbudljiva, inteligentna mješavina romantike, nordijskog noir filma, društvenog realizma i natprirodnog horora svakako spada u jedinstvena filmska kino iskustva koja se nikako ne bi smjela propustiti!

Fantastična drama GRANICA u domaća kina stiže u četvrtak, 29. kolovoza!

Do tada uživajte u traileru.