Shaping Futures – projekt koji je promijenio živote čak 2.200 mladih kreativaca

Humanitarni projekt Shaping Futures započeo je 2008. godine kao mali lokalni projekt Schwarzkopf Professional edukatora iz Japana kojem je cilj bilo pomoći djeci Kambodže da pronađu svoj put izvan siromaštva. Nakon dvije godine ideja se razvila u globalni pokret tako da je Schwarzkopf Professional u suradnji s SOS dječjim selima lansirao istoimeni program edukacije. Do kraja 2018. Shaping Futures postigao je novi rekord: od početka projekta novi korak u karijeri osiguran je za više od 2.200 mladih kreativaca u nepovoljnoj financijskoj situaciji kojima je osigurano učenje od nekih od najboljih frizerskih stručnjaka na svijetu.

U obrazovnim sustavima diljem svijeta strukovna zanimanja se marginaliziraju te sve manje učenika upisuje strukovne srednje škole. To je dovelo do nedostatka frizerskog kadra na tržištu rada, a zanimanje kao takvo je proglašeno deficitarnim. Profesionalni saloni neprestano su u potrazi za stručnim i kvalitetnim frizerima koji su spremni svoju karijeru graditi u ovom kreativnom i dinamičnom zanimanju.

Strast za edukacijom
Za sudionike Shaping Futures znači podizanje kreativne ljestvice u životu, ali i mogućnost ostavljanja teške životne situacije iza sebe te novi korak prema profesionalnoj karijeri. U najsiromašnijim zajednicama svaki oblik obrazovanja i prakse je dobrodošao jer djeca u takvim zajednicama zbog zaposlenja rano napuste školu kako bi radili. Dijeljenjem znanja i educiranjem, misija ovog humanitarnog projekta je ponuditi svjetliju budućnost mladima u nepovoljnoj socijalnoj i financijskoj životnoj situaciji učeći ih frizerskom zanatu. Pri edukaciji volonteri koriste Schwarzkopf Professional obrazovne materijale kako bi motivirali, inspirirali te podijelili znanje s mladima. Svi troškovi dvotjedne edukacije su podmireni, a profesionalna oprema kojom se služe u radu s frizerskim stručnjacima ostaje u njihovom trajnom vlasništvu. Također, svi Schwarzkopf Professional edukatori u 30 država diljem svijeta, njih preko stotinjak, među kojima su neki od danas vodećih frizerskih stručnjaka, svoje umijeće, znanje i vještine prenose novim generacijama bez ikakve financijske naknade. Takva je praksa i u Hrvatskoj, koja već šestu godinu zaredom sudjeluje u projektu kroz kojih je stručno usavršavanje prošlo gotovo 150 mladih domaćih frizera.

Preobrazba života kroz friziranje
Do danas je Shaping Futures u više od 30 zemalja diljem svijeta direktno utjecao na živote 2.200 mladih frizerskih nada (od toga na njih 346 samo u 2017. godini). Ovakav uspjeh moguć je zahvaljujući profesionalnim edukatorima koji su spremni izdvojiti svoje vrijeme kako bi mladima prenijeli znanje koje su stjecali godinama radeći u frizerskoj struci.

Marija Huha, PPS manager Adria ističe kako je Shaping Futures inspirativan projekt koji okuplja frizere profesionalce i frizere početnike u zajedničkoj misiji kreiranja bolje budućnosti: „Humanitarni projekt Shaping Futures koji provodimo u Zagrebu jedini je ovakav projekt u regiji te jedan od najuspješnijih u svijetu. Nakon dvotjedne edukacije više od 95% mladih pronađe ili pokrene vlastiti posao što govori o kvaliteti programa, ali i neizmjernoj volji te motivaciji mladih da preuzmu karijeru i život u vlastite ruke“, izjava je koja najbolje opisuje dugoročnu viziju projekta Shaping Futures, a rezultati projekta pokazuju kako su mladi i više nego spremni koračati prema svjetlijoj budućnosti.

Ne zaboravite zapratiti službeni profil @schwarzkopfpro na društvenim mrežama te pratiti razvoj Shaping Futures programa putem hashtaga #shapingfutures.

Više informacija o projektu možete pronaći na www.schwarzkopfpro.com i www.henkel.com/press