Novi krimići za ljetna popodneva

Znanje predstavlja dva nova krimića stvorena za napeta ljetna popodneva na plaži ili negdje u hladu: Žrtva bez lica (Offer utan ansikte, 2014.) švedskog scenarista i pisca krimića Stefana Ahnhema i novi nastavak bezvremenskog serijala o Jacku Reacheru Ponoćna crta (Midnight Line, 2017.) iz pera Lee Childa.

Roman Žrtva bez lica koji donosi priču o konačnoj osveti, s karakterom američkih serijskih ubojica i dodatkom švedske tradicije kriminalističkih romana, kritike nazivaju mračnijim od Stiega Larssona i sumornijim od Henninga Mankella. Radi se o prvijencu Stefana Ahnhema, švedskog scenarista i pisca kriminalističkih romana koji svoj autorski stil gradi stapajući napet i mračan ugođaj svojstven nordijskom noiru, s kinematografskim kvalitetama pisanja scenarija. Dosad je objavio četiri romana iz serije o policijskom inspektoru Fabianu Risku koji su mu donijeli brojne nagrade i odveli ga na sam vrh svjetskih uspješnica. Roman Žrtva bez lica osvojila je nacionalnu nagradu Crimetime Specsavers Award za književni prvijenac, a autor je dobitnik i MIMI Award za najbolji kriminalistički roman u Njemačkoj za roman Deveti grob (Den nionde graven, 2016.). Roman je u prijevodu Marine Kopjar dostupan u knjižarama po cijeni od 129 kn.

Suvremeni engleski pisac Lee Child, najpoznatiji po popularnom serijalu o bivšem vojnom policajcu Jacku Reacheru, u novom romanu Ponoćna crta svog junaka vodi na još jedno opasno putovanje, ovoga puta kroz američki Srednji Zapad, od opskurnih kafića do blatnih raskršća u pustopoljinama gdje se susreće s bikerima, murjacima, varalicama, bilderima i nestalim osobama u odijelima i kravatama usred pustoši Wyominga. Što dublje kopa, to veće smeće izlazi na vidjelo… Roman Ponoćna crta u prijevodu Nevena Dužanca dostupan je u knjižarama po cijeni od 59,90kn.

Više o naslovima
Žrtva bez lica (Offer utan ansikte, 2014.). Stefan Ahnhem švedski je scenarist i pisac kriminalističkih romana koji svoj autorski stil gradi stapajući napet i mračan ugođaj svojstven nordijskom noiru s kinematografskim kvalitetama pisanja scenarija. Dosad je objavio četiri romana iz serije o policijskom inspektoru Fabianu Risku koji su mu donijeli brojne nagrade i odveli ga na sam vrh svjetskih uspješnica: nacionalnu nagradu Crimetime Specsavers Award za njegov književni prvijenac Žrtva bez lica (Offer utan ansikte, 2014.) te MIMI Award za najbolji kriminalistički roman u Njemačkoj za Deveti grob (Den nionde graven, 2016.)

Policijski inspektor Fabian Risk sa svojom obitelji odlazi iz Stockholma u manji i mirniji Helsingborg kako bi ondje započeo nov život i izgladio bračnu krizu. No samo nekoliko sati nakon dolaska u rodni grad, pozvan je da se priključi istrazi krajnje okrutnog ubojstva. U lokalnoj školi pronađeno je tijelo bez šaka Jörgena Pålssona, Riskova školskog kolege. Uskoro osvanu nova trupla njegovih bivših kolega iz razreda, a Risk se nađe u utrci s vremenom. Hoće li pronaći ubojicu prije nego što ovaj pobije cijeli njegov razred?

Ponoćna crta (The Midnight Line, 2017.). Lee Child (pravim imenom James D. “Jim” Grant) suvremeni je engleski pisac najpoznatiji po popularnoj seriji romana o bivšem vojnom policajcu Jacku Reacheru. Child je rođen 1954. u Coventryju. Prvi roman o Jacku Reacheru (Killing Floor) napisao je u dobi od 40 godina, nakon što je ostao bez posla. Mnogi kritičari smatraju ga jednim od najznačajnijih autora akcijskog trilera.

Reacher se zatekao u gradiću u američkoj saveznoj državi Wisconsin. U izlogu jedne zalagaonice ugleda ženski prsten s oznakom vojne akademije West Point 2005. Bila je to vrlo nezgodna godina za stjecanje diplome: dogodio se tada Irak i Afganistan. S unutarnje strane prstena ugravirani su inicijali. Reacher se zapita kakva je nesreća natjerala vlasnicu da se odrekne takve uspomene. I to je dovoljan razlog za akciju. Reacher odluči pronaći ženu i vratiti joj teško zarađeni prsten.
Tako započinje opasno putovanje koje vodi Reachera kroz američki Srednji Zapad, od opskurnih kafića do blatnih raskršća u pustopoljinama. Susreće se s bikerima, murjacima, varalicama, bilderima i nestalim osobama u odijelima i kravatama usred pustoši Wyominga.
Što dublje kopa, to veće smeće izlazi na vidjelo. Riječ je o opakoj zločinačkoj udruzi. Za svakog postoje crte koje na valja prelaziti. Za svakog, osim za Jacka Reachera.