Najbolji srpski film ove godine je hrvatski film

U subotu, 6. srpnja, filmu „Koja je ovo država“ dodijeljena je nagrada za najbolji film 48. Filmskog festivala „SOFEST“ koji se održao u beogradskom Sopotu u Srbiji. Time je prvi puta u povijesti ovog nacionalnog festivala Grand Prix dodijeljen filmu koji nije većinsko srpska koprodukcija.

U natjecateljskom programu prikazano je ukupno 18 filmova, među ostalima bili su ,,Delirijum tremens” Gorana Markovića koji je dobio Nagradu za najbolju režiju, „Južni vetar“ Miloša Avramovića kojeg je pogledalo preko pola milijuna gledatelja u Srbiji, „Šavovi“ Miroslava Terzića, spektakl „Kralj Petar I“ Petra Ristovskog koji je odnio Nagradu publike itd.

Žirijem natjecateljskog programa predsjedao je Radoslav Zelenović, a članovi su bili glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić. Svoju odluku o dodjeljivanju Grand Prixa filmu „Koja je ovo država“ obrazložili su riječima:

„Grand Prix za najbolji film u cjelini dodjeljuje se producentima filma “Koja je ovo država” u režiji Vinka Brešana. Ova kompleksna filmska priča ispričana nelinearnom dramaturgijom, u kojoj se kombiniraju san i java, komični i dramski elementi, u suštini je melankolična satira koja opisuje stanje duha u našoj regiji. Svaki segment filma, od glume do kamere i glazbe, uklopljen u jednu neraskidivu cjelinu.“

Ovu prestižnu i jedinstvenu nagradu Festivala pod pokroviteljstvom Grada Beograda preuzeo je osobno redatelj filma Vinko Brešan.

Producent filma je Ivan Maloča, koproducent Lazar Ristovski, scenarij potpisuje Mate Matišić, direktor fotografije je Branko Linta, majstorica maske Ana Bulajić Črček, kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Damir Gabelica, montažerka Sandra Botica – Brešan, a izvršna producentica Maja Vukić.

Glumačku postavu čine: Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Daniel Olbrychski, Dražen Kuhn, Sebastian Cavazza, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Branko Cvejić, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki i mnogi drugi.

Radnja filma Koja je ovo država prati tri priče, čiji su nositelji General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se polako tijekom filma, a zaplet krene nakon što se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći.

Film je u kinima u Hrvatskoj vidjelo oko 60.000 gledatelja, a festivalska nacionalna premijera bit će u Puli 14.7.2019.

Uz Interfilm, film su producirali Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film, a poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativ na Europa – MEDIA i HRT.