Huawei predstavio svoj prvi 5G pametni telefon – Mate 20 X

Huawei Consumer Business Group predstavio je svoj prvi 5G pametni telefon namijenjen krajnjim korisnicima – Huawei Mate 20 X (5G). Pogonjen Kirinom 980 i prvim 5G multimode 7nm čipsetom na svijetu, Balongom 5000, najnoviji Huaweijev pametni telefon uvodi korisnike u 5G eru vrhunskim mrežnim brzinama, izvrsnom izvedbom, velikim zaslonom, dugotrajnom baterijom i s još mnogo toga. Zaslon veličine 7,2 inča koristi brojne patentirane tehnologije kako bi podržao samostalne (SA) i nesamostalne (NSA) 5G mrežne modele, kao i ostale generacije mrežnih tehnologija, omogućujući korisnicima brzu vezu bez obzira na zrelost infrastrukture teleoperatera.

Prije dvije godine susreli smo se s novinarima i poslovnim partnerima u Finskoj i razgovarali o pametnom telefonu budućnosti. Osim sklopivog uređaja, koji smo već predstavili tijekom MWC-a 2019. godine, mnogi od njih istaknuli su brzinu kao nešto što će olakšati komunikaciju. Uvijek osluškujemo potrebe potrošača i neprestano usavršavamo naše uređaje. Stoga smo se odlučili za novi tehnološki iskorak i napravili prvi pametni telefon koji podržava 5G tehnologiju – Huawei Mate 20 X (5G). Osim toga, uspostavili smo dugoročne odnose s telekomunikacijskim tvrtkama širom svijeta kako bismo pomogli razviti 5G mrežu“, rekao je Yanmin Wang, predsjednik Huawei Consumer Business Group-a CEE i Nordic regije.

Maksimalno korištenje mogućnosti 5G tehnologije
Tijekom proteklog desetljeća, Huawei je uložio značajne napore u razvoju 5G-a, prijavljujući znatan broj patenata za svoje čipsete, uređaje i cloud rješenja. Do sada je Huwei uspostavio više od deset 5G R&D centara diljem svijeta, sa stručnim timom od preko 2.000 5G inženjera.

Do lipnja 2019. godine, Huawei je osigurao 50 5G komercijalnih ugovora, od čega 28 u Europi, te je isporučio preko 150 000 5G baznih stanica.

Huawei Mate 20 X (5G) stvoren je za 5G doba. Dual-čipset rješenje koje kombinira već dobro provjereni Kirin 980 i novi Balong 5000 najbolji je dokaz Huaweijevih napora u razvoju mobilnih mrežnih tehnologija. Kao multi-mode čipset nove generacije, Balong 5000 kompatibilan je s više generacija mrežnih tehnologija, od 2G-a pa sve do 5G-a. Prebacivanje s mreže na mrežu se odvija pri niskoj latenciji i potrošnji energije, što znatno poboljšava korisničko iskustvo pri uporabi. Podržan je i fleksibilan rad sa samostalnim i nesamostalnim 5G mrežama, a Huawei Mate 20 X (5G) kompatibilan je s 5G mrežama u bilo kojoj fazi implementacije diljem svijeta.

Savršen gaming uređaj
U iščekivanju novih mogućnosti zabave i produktivnosti koje će donijeti 5G, Huawei Mate 20 X (5G) opremljen je 7,2 inčnim FullView zaslonom koji korisnicima, pogotovo gamerima, pruža veliko područje za razne medijske sadržaje.

Uz bržu povezivost, doći će i do veće potražnje za podatkovnim prometom. 5G će omogućiti povjerljivije medije, bolji streaming video igara te nove funkcionalnosti u aplikacijama. Sve će to zahtijevati više snage, a Huawei Mate 20 X (5G) odgovara zahtjevima baterijom kapaciteta 4.200 mAh.
Huawei Mate 20 X (5G) podržava 40W SuperCharge, rješenje za brzo punjenje certificirano od strane TÜV Rheinlanda – neovisne organizacije koja pruža usluge procjene sigurnosti proizvoda i certifikacije. Huawei Mate 20 X (5G) koristi AI mogućnosti pri optimizaciji baterije kako bi produžio njen vijek trajanja pametnim upravljanjem pozadinskim procesima.

Jedna od prvih osoba koja je imala prilike isprobati prvi komercijalni 5G smartphone na svijetu je i Ivan Rado, Youtuber poznatiji pod pseudonimom Malajski Tapir. Malajski Tapir godinama uveseljava svoje fanove raznim gaming i nogometnim videima, a Huawei Mate 20 X (5G) posebno ga se dojmio.

U svijetu gaminga, da bi sve radilo savršeno, iznimno mi je važno da mobitel ima super brz procesor, veliki ekran i bateriju koja će izdržati sve napore. Na moju veliku sreću, došao je Huawei Mate 20 X (5G) koji ispunjava sve ove kriterije. Uz to, pomažu mi i SuperCool sustav zbog kojeg se mobitel ne zagrijava ni kod najzahtjevnijih igara, a tu je i dual NPU koji dodatno utječe na performanse tijekom višesatnog igranja“, istaknuo je Youtuber Malajski Tapir.

Huawei SuperCool napredno je rješenje za hlađenje koje se sastoji od parnih komora i grafenskih toplinskih cijevčica, a osigurava da Huawei Mate 20 X (5G) ostaje hladan čak i pri reprodukciji videozapisa visoke razlučivosti ili pokretanja grafički zahtjevnih aplikacija.

Gamere će sigurno oduševiti i činjenica da uređaj dolazi s 8GB RAM-a te 256GB interne memorije.

Trostruka Leica kamera
Huawei Mate 20 X (5G) opremljen je Matrix kamerom koja se sastoji od tri Leica objektiva: širokokutnog 40MP, ultra-širokokutnog 20 MP i telefoto 8MP. Od ultra-širokokutne do makro fotografije, Matrix kamera omogućuje izvanredno iskustvo fotografiranja. AI mogućnosti u sinergiji su s kamerama kako bi fotografija na pametnim telefonima dosegla nove razine.

Dostupnost
Huawei Mate 20 X (5G) bit će dostupan u Hrvatskoj tijekom kolovoza 2019. po preporučenoj prodajnoj cijeni od 7499 HRK.