Dvije bivše britanske čuvarice zakona privele milijune čitatelja

Clare Mackintosh i Angela Marson jedne su od vodećih i najčitanijih autorica kriminalističkih romana ne samo u Velikoj Britaniji, već u cijelom svijetu. Njihovi romani prevedeni su na više od 30 jezika i prodani u milijunskim nakladama. Ove dvije britanske spisateljice osim ljubavi prema napetim i uzbudljivim romanima s neočekivanim obratima povezuju i poslovi koje su radile prije književnih uspjeha. Mackintosh je u policiji provela punih dvanaest godina, a onda je sve dramatične situacije s terena premjestila u svoje romane koji su zavoljeli čak i oni koji nisu zaljubljenici u kriminalističke romane. U službi zakona i provođenja pravde na terenu bila je i Marsons koja je radila kao zaštitarka u jednom britanskom trgovačkom centru. Sada obje autorice osvajaju vrhove svih ljestvica najprodavanijih naslova i primaju nagrade za svoje romane. Sada obje autorice pred čitatelje izlaze s novim intrigantnim romanima Sve same laži (Clare Mackintosh) i Izopačene igre (Angela Marsons).

Clare Mackintosh – Sve same laži
Clare Mackintosh svjetsku je slavu stekla svojim prvim romanom Pustila sam te koji je odmah po izlasku bio velika uspješnica prema Sunday Timesu. Njezin prvijenac prodao se u više od milijun primjeraka, a proglašen je i najprodavanijim krimićem 2015. godine. Samo godinu dana nakon objavljivanja, Mackintosh postaje vlasnicom nagrade Theakston’s Old Peculier za najbolji kriminalistički roman godine u čijoj se kategoriji borila protiv slavne J.K. Rowling. Njezin drugi roman Vidim te išao je stopama njezinog prvog i isto tako postao uspješnica prema Sunday Timesu. Treći roman koji je preveden na hrvatski jezik u izdanju Mozaika knjiga, Sve same laži ne silazi s popisa najprodavanijih naslova, a prema uglednom časopisu Sunday Times bio je najprodavaniji roman 2018. godine. Njezine knjige prevedene su na više od 30 jezika, a posljednji naslov na hrvatski jezik prevela je Divina Marion. Mackintosh je zbog svog posebnog stila pisanja u kojem se na sredini romana dogodi neočekivani obrat proglašena kraljicom šokantnih preokreta. Takav stil pisanja, prepun preokreta i neočekivanih događaja, postao je prepoznatljiv u svim njezinim romanima, a kako i ne bi kad je Mackintosh svoje ideje i inspiracije crpila iz policijskog iskustva.

RADNJA ROMANA SVE SAME LAŽI:
Prije godinu dana Caroline Johnson odlučila je brutalno okončati svoj život. Isplanirala je šokantno samoubojstvo, identično onome koje je učinio njezin suprug i koje se dogodilo samo nekoliko mjeseci ranije. Njihova kći, Anna, teško se miri s njihovom smrću. Sada kada ima vlastito dijete, Anni majka nedostaje više nego ikad i počinje dovoditi u pitanje smrt svojih roditelja. Kopajući po prošlosti, ugrozit će svoju budućnost. Katkad je sigurnije pustiti laži na miru.

Angela Marsons – Izopačene igre
Angela Marsons jedna je od vodećih zvijezda britanskih kriminalističkih romana. Prije statusnog simbola u kriminalističkom svijetu, Marsons je dugih 25 godina imala problema s pronalaskom izdavača. Prijelomna godina u njezinom životu bila je 2015. godina kada objavljuje prva tri romana koji su se u svega nekoliko godina prodali u gotovo četiri milijuna primjeraka. Njezin prvi kriminalistički roman Nijemi vrisak svjetska je uspješnica s više od milijun prodanih primjeraka, a ujedno je to prvi slučaj inspektorice Kim Stone od čak 16 koliko je autorica najavila da će ih biti. I čitatelji u Hrvatskoj prošle su godine mogli uživati u njezinom hitu prvijencu zbog čega su jedva dočekali nove slučajeve koje samo inspektorica Kim Stone može riješiti. Nove detektivske igre, nestrpljenje, strah i nezaboravne avanture dio su romana Izopačene igre koji donosi drugi slučaj sad već slave inspektorice Stone. Osim kritike i publika je njezin novi roman dočekala s velikim oduševljenjem. Na renomiranoj stranici Goodreads, koju prate milijuni čitatelja, Izopačene igre dobile su visoku ocjenu (4,34 od maksimalnih 5).

RADNJA ROMANA IZOPAČENE IGRE:
U još jednoj napetoj priči Angela Marsons na samom početku romana otkriva tko je zločinac, ali zbog toga radnja ne postaje manje zanimljivija. Roman započinje nizom šokantnih zločina za koje je samo inspektorica Kim Stone uvjerena da su povezani, no u svoju stranu priče ne može uvjeriti svoje kolege. Kako se broj mrtvih povećava, Kim počinje stezati obruč oko zločinačkog genija koji orkestrira svime. Međutim, po prvi se put u životu namjerila na protivnika koji joj je ravan i kojemu ništa nije milije od suparnika vrijedna truda – suparnika kojeg će u konačnici uništiti. Bez podrške svojih kolega u policiji slavna inspektorica Stone mora ugroziti vlastiti život kako bi ubojica privela pred lice zakona.