Mona Lisa postaje virtualna stvarnost

Kako bi u Francuskoj obilježio 500. obljetnicu smrti Leonarda da Vincija, Louvre priprema revolucionarnu retrospektivu Da Vincijeve umjetničke karijere, koja će za javnost biti otvorena od 24. listopada 2019. U sklopu te povijesne izložbe Louvre će u suradnji s programom HTC VIVE Arts u muzeju prvi put ponuditi iskustvo virtualne stvarnosti, u sklopu kojega će priča o Mona Lisi, Da Vincijevu najpoznatijemu remek-djelu, postati stvarnost zahvaljujući HTC VIVE uređaju.

Iskustvo virtualne stvarnosti Mona Lisa: s druge strane stakla posjetiteljima će pružiti priliku da s tom slikom uspostave interakciju u virtualnome prostoru. Gledatelji će imati rijetku priliku uroniti u najpoznatiju sliku na svijetu stupajući iza stakla kako bi tom intrigantnom portretu pristupili izbliza na potpuno nov način koji će zauvijek promijeniti njihov doživljaj te slike.

Uz iskustvo virtualne stvarnosti Mona Lisa: s druge strane stakla posjetitelji će moći otkriti pojedinosti jednoga od najpoznatijih umjetničkih djela koje nisu vidljive golim okom. Budući da su u iskustvo uključeni rezultati novih znanstvenih istraživanja kojima su otkrivene tehnike kojima se umjetnik služio kako bi stvorio to remek-djelo, kao i više informacija o identitetu osobe koja je pozirala za portret, posjetitelji će steći intiman uvid u sliku koja je već naraštajima predmet fascinacije i intrige.

Budući da je povodom ove dosad neviđene retrospektive Da Vincijeva opusa osmišljeno u bliskoj suradnji s Louvreovim kustoskim timom, ovo će kreativno iskustvo virtualne stvarnosti publici diljem svijeta pružiti nov uvid u Monu Lisu. Iskustvo virtualne stvarnosti bit će dostupno i u inačici za kućno prikazivanje pomoću HTC-ove usluge digitalne pretplate VIVEPORT, kao i na drugim internetskim platformama za virtualnu stvarnost, pa će publika diljem svijeta moći pristupiti iskustvu Mona Lisa: s druge strane stakla.

U iskustvu Mona Lisa: s druge strane stakla ogledat će se revolucionarno djelovanje Leonarda da Vincija kao istinskoga renesansnog polihistora, koji se bavio znanošću, izumiteljstvom, arhitekturom i umjetnošću. Tim će se iskustvom virtualne stvarnosti odati počast umjetniku koji je tijekom cijele svoje bogate i utjecajne karijere neprestano prihvaćao inovacije uz odavanje priznanja Da Vincijevoj dugovječnoj ostavštini koja ga čini jednim od najvećih slikara u povijesti.

Dominique de Font-Réaulx, voditeljica Odjela za medijaciju i kulturni program u Louvreu, rekla je: Povodom izložbe posvećene Leonardu da Vinciju Muzej Louvre s radošću objavljuje da će prvi put predstaviti iskustvo virtualne stvarnosti u suradnji s programom HTC VIVE Arts. Javnost će moći istražiti jedno iznimno remek-djelo uranjanjem u iskustvo virtualne stvarnosti. Zahvaljujući ovoj suradnji posjetitelji će moći upoznati samu Monu Lisu i naučiti više o njoj, nadilazeći tako mitove i legende koji je prate već više od 500 godina.

Victoria Chang, direktorica programa VIVE Arts u HTC-u, rekla je: Počašćeni smo što imamo priliku blisko surađivati s Louvreom kako bismo im pomogli da u sklopu ove monumentalne izložbe pomoću HTC VIVE uređaja javnosti predstave svoje prvo iskustvo virtualne stvarnosti. Zahvaljujući ovom novom iskustvu publika diljem svijeta moći će pristupiti Moni Lisi u virtualnom prostoru te razgledati pojedinosti toga djela s bilo kojega mjesta na svijetu. Budući da će posjetitelji koji ne bi mogli posjetiti izložbu uživo dobiti pristup tome nevjerojatnom remek-djelu Leonarda da Vincija zahvaljujući našoj inačici za kućno prikazivanje, publika će dobiti dosad neviđen pristup Da Vincijevoj najslavnijoj slici.