S dolaskom jeseni, šumski krajolici obogaćuju se jednim od najomiljenijih plodova tog doba – kestenom. Njegov miris s ulice, pečen na žaru, budi nostalgiju i toplinu, ali iza tog jednostavnog užitka krije se prava riznica hranjivih tvari. Kesten nije samo ukusan – on je i iznimno koristan za zdravlje. Bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, ovaj plod stoljećima je bio važan dio prehrane u mnogim dijelovima svijeta. Danas se sve više cijeni kao prirodan izvor energije, saveznik probave i srčanog zdravlja.
Za razliku od nekih drugih vrsta sušenog voća, kesteni imaju relativno malo kalorija. Sadrže manje masti i bogati su mineralima, vitaminima i fitonutrijentima korisnim za naše zdravlje. Također su dobar izvor dijetalnih vlakana, sadrže oko 8 grama na 100 grama (što je gotovo 25 posto preporučene dnevne količine).
Borba protiv slobodnih radikala
Ne zaboravimo da prehrana bogata vlaknima pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi, što dovodi do smanjenja prekomjerne apsorpcije kolesterola u crijevima, kao i postizanja većeg osjećaja sitosti. Kesteni se od ostalih vrsta suhog voća razlikuju i po tome što su vrlo bogati vitaminom C.
Naime, 100 grama kestena ima čak 43 grama ili više od 50 posto preporučenog dnevnog unosa. Vitamin C je esencijalni antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala i za jačanje prirodnog obrambenog sustava tijela, ali i za zdravlje kostiju i krvnih žila. Ostali nutrijenti uključuju vitamine B skupine, oleinsku i palmitoleinsku kiselinu (posebno korisne za snižavanje razine LDL ili lošeg kolesterola i podizanje razine HDL ili dobrog kolesterola).
Ali i minerale poput željeza, kalcija, fosfora, magnezija, mangana, cinka i kalija. Budući da je bogat kalijem, a siromašan natrijem, neizostavan je u prehrani osoba s bolestima krvnih žila i bubrega. Također je izvrstan izvor željeza, zbog čega je učinkovit protiv anemije. Budući da je lako probavljiv, preporučuje se i onima koji pate od gastrointestinalnih problema i bolesti probavnog trakta.
Ljekovita svojstva
- Čaj od kestenovog lista koristi se u narodnoj medicini za hripavac, bronhitis, astmu i opće probleme s disanjem.
- Kora i drvo kestena koriste se kao adstringenti, zbog bogatog sadržaja tanina.
- Budući da kesteni kasno cvjetaju, jedini su izvor za pčele. Med od kestena vrlo je ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru i doprinosi boljoj cirkulaciji.
- Divlji kesten, zbog svojih ljekovitih sastojaka (flavonoidi, kumarini, saponozidi), koristi se u proizvodnji farmaceutskih pripravaka – za pomoć kod oštećenih kapilara i proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa.
–
Foto: Freepik