Kosti se sastoje od dinamičnog živog tkiva koje zahtijeva širok raspon hranjivih tvari, a ne samo minerale poput kalcija, kako bi održalo optimalno zdravlje. Iako minerali obično privlače svu pozornost kada je riječ o kostima, smanjeni sadržaj kolagena također je važan čimbenik kod osteoporoze i niske gustoće kostiju.
Za mladolik izgled zaslužan je i kolagen, a ovo su namirnice koje potiču njegovu proizvodnju:
Losos – bogat cinkom, mineralom odgovornim za proizvodnju kolagena. Također sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.
Juha od kostiju – Ne potiče proizvodnju kolagena, već sadrži bioaktivni oblik koji tijelo može odmah iskoristiti. Juha od pileće i pureće kosti sadrži kolagen tipa II za zdravlje zglobova, dok juha od goveđih kostiju sadrži kolagen tipa I za zdravlje kože.
Jaja – Žumanjci sadrže kolagen, a sumpor prisutan u jajima pomaže u detoksikaciji jetre i proizvodnji kolagena, čime se uklanjaju toksini koji ga uništavaju.
Chia sjemenke – bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za hidrataciju i obnovu stanica kože.
Sjemenke bundeve – sadrže visoku razinu cinka, što ih čini odličnim izborom za osobe kojima nedostaje kolagena. Pečene sjemenke bogatije su nutrijentima od sirovih.
Citrusi – Velika količina vitamina C pomaže aminokiselinama u proizvodnji prolina, ključne aminokiseline u sintezi kolagena.
Zeleno povrće – Sadrži klorofil, pigment koji povećava razinu prokolagena u koži i štiti je od starenja borbom protiv slobodnih radikala i UV zraka.
Bobičasto voće – brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elaginsku kiselinu koja pomaže u zaštiti kože od UV oštećenja, zajedno sa zdravom dozom vitamina C.
Avokado – vitamin E sprječava pad razine kolagena, dok korisne masti jačaju zdravlje kože i potiču proizvodnju kolagena.
Rajčice – Bogate su likopenom koji štiti kožu od UV zraka i potiče sintezu kolagena. Pečene rajčice sadrže veliku količinu likopena, a najviše sok od rajčice.
–
Foto: Freepik