Lazanje su klasično talijansko jelo koje osvaja svojim slojevima okusa i teksture. Riječ je o pečenoj tjestenini složenoj s bogatim mesnim umakom od rajčice, kremastim bešamel umakom i obilnim slojevima sira, najčešće mozzarelle i parmezana. Svaki zalogaj lazanja pruža kombinaciju nježne tjestenine, sočnog mesa i kremastih umaka. To ih čini savršenim izborom za obiteljske obroke i svečane prigode.
Osim klasičnih verzija, lasanje pružaju beskonačne mogućnosti za kreativnost u kuhinji. Možete eksperimentirati s različitim umacima, poput pestoa ili Alfredo umaka, te dodavati razne vrste povrća, mesa ili morskih plodova. Svaki sloj pruža priliku za novu kombinaciju okusa, čineći svako posluživanje jedinstvenim.
Bez obzira na to jeste li ljubitelj klasičnih mesnih lazanja, vegetarijanskih varijanti s povrćem ili modernijih verzija s različitim vrstama sira, lazanje su jelo koje uvijek donosi zadovoljstvo na stol.
Međunarodni dan tjestenine
Povodom Međunarodnog dana tjestenine, koji se obilježava 25. listopada, Glovo donosi statistike i trendove o popularnosti tjestenine među Hrvatima u protekloj godini.
Hrvati imaju sve veći apetit za tjesteninom, jer je potrošnja tjestenine porasla za 17 posto u posljednjih 12 mjeseci. Posebno se ističu Šibenik s porastom od 43 posto, Split s 30 i Zadar sa 17 posto. Zagreb ne silazi s vrha, s više od polovice svih narudžbi.
Zanimljivo je da su Hrvati pratili finale najvećeg glazbenog natjecanja u Europi i podržavali hrvatskog predstavnika uz lazanje. Te subote 11. svibnja, na dan finala Eurosnoga, naručilo se najviše jela s tjesteninom.
Špageti i lazanje su ovogodišnji favoriti, a bolognese uvjerljivo vodi kao najpopularniji umak na trećini svih jela s tjesteninom. No, nije sve u klasičnim okusima, jer sve više Hrvata poseže za zdravijim opcijama, poput vegetarijanskih tjestenina, koje bilježe porast od 19 posto.
Uz tako veliki apetit za tjesteninom, jedno je sigurno – Hrvati znaju kako uživati u dobroj talijanskoj hrani!
–
Foto: Pexels