Dodaci prehrani idealni za žene starije od 35 godina

dodaci prehrani

Kako žene stare, osobito nakon 35. godine, razina hormona se mijenja, što može dovesti do neravnoteže. Te promjene mogu uzrokovati niz simptoma, kao što su promjene raspoloženja, umor, pa čak i debljanje. Dobra vijest je da postoje načini za kontrolu i uravnoteženje hormona, a to su dodaci prehrani.

Iako pravilna prehrana može biti korisna, vitamini i minerali također igraju ključnu ulogu u regulaciji hormona, povećanju energije i podržavanju metaboličkih funkcija.

Liječnik Andrew Yusuf izdvojio je četiri suplementa koja žene starije od 35 godina trebaju uzimati ujutro kako bi osigurale ravnotežu hormona.

Magnezij

Uzimanje magnezija ujutro može pridonijeti održavanju razine energije, boljem raspoloženju i regulaciji hormona tijekom dana. To pomaže smanjiti simptome kao što su umor, tjeskoba, pa čak i menstrualne nepravilnosti koje su često povezane s hormonalnim promjenama.

Magnezij pomaže u regulaciji hormona stresa i podržava opće hormonalno zdravlje, ističe dr. Yusuf.

Vitamin E

Vitamin E može smanjiti oksidativni stres i podržati proizvodnju hormona. Također pomaže u regulaciji estrogena i progesterona, dva ključna hormona koji se mijenjaju s godinama. “Vitamin E pomaže u ravnoteži estrogena i može ublažiti simptome perimenopauze“, objašnjava Yusuf.

Vitamin D

D vitamin podržava funkciju endokrinog sustava koji je odgovoran za proizvodnju i ravnotežu hormona. Pomaže i u ravnoteži hormona, posebice estrogena i testosterona, kaže liječnik.

Vitamin B6

B6 vitamin igra ulogu u proizvodnji neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin, koji pomažu u regulaciji raspoloženja i stresa. “Vitamin B6 podupire proizvodnju hormona i može pomoći u smanjenju simptoma PMS-a”, zaključuje Yusuf.

Foto; Freepik