Oštarija Herbelier: Gurmanski raj u Dolenjskim Toplicama

oštarija herbelier

Na nešto malo više od sat vremena vožnje od Zagreba, u središtu Dolenjskih Toplica, nalazi se jedan pravi mali gastronomski raj po imenu Oštarija Herbelier. U njemu glavnu riječ vodi chef Robert Gregorčič koji je vječito nasmijan i dobre volje. Upoznali smo ga već ranije pa smo se jako veselili delicijama koje ćemo sad probati. I uvijek nas uspije iznenaditi novitetima i okusima koje spaja.

Veseli domaćin nas je dočekao u dvorištu restorana kojeg ćete vidjeti čim prijeđete most preko rijeke Sušice koja prolazi centrom mjesta. Dvorište odiše toplinom i imate osjećaj da ste u nečijem privatnom dvorištu. Sve je puno detalja koje je trenutno uređeno u jesenskom stilu. Tako sad imate bundeve, košare s raznim cvijećem, jabukama, sovice, a na sredini dvorišta gori i vatrica koja u ovim jesenskim večerima itekako paše.

Oštarija Herbelier

Po dolasku smo odmah nazdravili pjenušcem Sonatina. Slijedilo je malo predjelo gdje moram izdvojiti odličnu osvježavajuću grah salatu s lješnjacima i orasima te porilukom koji daje svježinu, a ne pada teško na želudac.

oštarija
Oštarija Herbelier – chef Robert Gregorčič

Pozdrav iz kuhinje

Nakon čavrljanja uz čašu cvičeka koji je u ovim krajevima nezaobilazan, krenuli smo na večeru. Chef Robert nam je rekao da koristi namirnice od lokalnih proizvođača te da kod njega na meniju ima puno „zaboravljenih“ jela i namirnica koje ljudima daju snagu i zdravlje. I ubrzo smo se u tu priču i sami uvjerili.

Za predjelo smo bili posluženi s paštetom od krmnog odnosno stočnog graška obojanog kurkumom te stavljenog u fermentirano crveno vino. Da vas ne zbuni stočni grašak – on je izuzetno hranjiv, a u Oštariju dolazi mlad gdje se suši pa kuha te završi u finom i sočnom obroku.

Pašteta od stočnog graška

Zvijezda večeri kojom smo bili oduševljeni bila je juha od jabuka! Do sada sam jela svašta od jabuka, ali prvi put sam probala juhu. Naizgled se čini kao da jedete juhu od gljiva radi boje no okus je odličan i totalno iznenađujući. Osim jabuka tu su orasi, cimet i kardamon – sve što se stavlja i u štrudlu. No dodatak domaćih rezanaca i kajenskog papra daje joj ljutinu i savršen balans da budete oduševljeni ovom juhom.

Juha od jabuke

Nakon toga stigao je proso sa lisičarkama, čvarcima i sirom što predstavlja malo moderniju verziju tradicionalnog jela koji je činio osnovu prehrane na selu. I to je poanta ove kuhinje. Sva jela su bazirana na tradicionalnim jelima s dodacima modernog i novih bogatih okusa koje kad jedete vraća vas upravo na sjećanja sa sela.

oštarija
Proso s lisičarkama i čvarcima

Uz ova jela odlično je pasalo bijelo vino, mješavina rizlinga, kaljevine i chardonnaya iz magnuma Eko vinarije Račić.

Glavno jelo bila je govedina u umaku od kopra s granitiranim krumpirom, pečenom bučom i pireom od graška. Tu je bilo poslužena pitka modra frankinja iz iste Eko vinarije.

Govedina u umaku od kopra s prilogom
Desert za kraj posebno serviran

A kao šećer na kraju dočekalo nas je duplo iznenađenje. Desert je bio poslužen na keramičkoj pločici Gorenje na čijoj poleđini piše „Made in Yugoslavia“ što je svakako jedno od najmaštovitijih načina poslužene hrane koju sam vidjela do sad. Pločice je našao kod prijatelja na tavanu koji ih je htio baciti, no Robert je odmah dobio ideju da ih uopotrijebi kao tanjure. I nećete vjerovati, ali pločica se uredno pere u perilici posuđa.

oštarija
Oštarija Herbelier – desert poslužen na keramičkoj pločici


A desert na pločici bio je jednaki hit kao i sama pločica. Kolač od čokolade i kestena i sladoled od kupine. Osobno ne volim voćne sladolede, no ovaj sladoled je bio najfiniji voćni sladoled koji je savršeno pasao u ovoj kombinaciji te kao pravo osvježenje na kraju ove večere.

Boutique hotel s dušom

Osim fine hrane ovdje možete i spavati. Iznad restorana, na dva kata nalazi se 12 soba od čega su 5 velikih apartmana s dvije sobe, kupaonom i kuhinjicom. Noćenje s doručkom za dvije osobe kreće se od 75 eura na više.

oštarija herbelier

Sobe su lijepo opremljene sa zanimljivim detaljima biljaka na zidovima. Svaka soba/apartman nosi ime po nekoj biljci i sve je u znaku brbuča (patuljka). Brbuč je prema priči mitološki junak Dolenjskih toplica koji živi u rijeci Sušici, ali možete ga naći i u obližnjim šumama.

Sami restoran ima jako topli ugođaj i ima zanimljivih kutaka za sjedenje koji podsjećaju kao da ste u nečijem domu, a ne u restoranu. U jednom dijelu su zidovi išarani raznim potpisima koji tako stoje još od 2012. godine te daju neku posebnu toplinu i ugođaj. Mene su ti zidovi odmah privukli i podsjetili me na moju sobu iz mladosti koja je tako izgledala.

oštarija herbelier
oštarija
oštarija herbelier

Šta posjetiti u okolini?

Dolenjske Toplice, poznate po svojim blagim toplicama, nudi puno za iskustvo i uživanje. Ovdje su neke od najboljih atrakcija i aktivnosti koje možete posjetiti u okolici.

Dolenjske Toplice i rijeka Sušica

Berryshka
Nekoliko kilometara od Dolenjskih Toplica nalazi se Berryshka, poznata destilerija i čokoladarnica. Posjetite destileriju, uživajte u degustaciji i donesite si nekoliko odličnih suvenira.

Vražji toranj
Ova stara tvrđava iz 17. stoljeća pruža spektakularne prizore prirode i povijesti. Ovaj naziv nosi konotaciju misterije i moći. Međutimi sama utvrda je impresivna građevina koja pruža spektakularne poglede i vrijedan je povijesni spomenik.

Vražji toranj

Kostanjevica na Krki
Ovaj povijesni kompleks uključuje crkvu, samostan i muzej, te je popularan među ljubiteljima povijesti i umjetnosti.

Kočevski Rog
Ovaj zeleni raj je opsežno šumsko područje u Sloveniji, poznato po svojoj divljoj prirodi i povijesnom značaju. Idealan je za šetnje, biciklizam i planinarenje. Kažu da ima i dosta medjeveda ali ako ih sretnete treba pljesnuti rukama da odu.

Ako nemate planove za idući vikend, evo vam odlične ideje gdje ćete i fino jesti i odlično se provesti. Oštarija Herbelier i chef Robert vas čekaju, a obećajemo da ćete otići nasmijani i siti kao i svi gosti.

Tekst: Branka BH; Foto: Branka BH i Rene Karaman