Ovo su normalna ponašanja djece iako se čine čudna

ponašanja

Mala djeca znaju biti zahtjevna, ali i pomalo čudna, ali to nije razlog za brigu, jer ove faze ponašanja brzo prolaze. Psihijatrica Heather Witternberg navodi da su faze poput lajanja ili lizanja stvari kratkotrajne. Ono što se vama čini bizarnim zapravo je sasvim normalno ponašanje za njihovu dob.

Lupanje glavom

Ritmični, ponavljajući pokreti pomažu smirivanju prestimuliranog živčanog sustava. Osim ako se vaše dijete ne ozljeđuje ili bi radije lupalo glavom nego se družilo, jelo ili igralo, jednostavno ga ignorirajte ili predložite zamjensku aktivnost da preusmjerite ponašanje.

“Ono što se nama čini uznemirujućim može biti vrlo umirujuće za dijete”, rekao je Wittenberg.

Ruke u hlačama

Ruke u hlačama ili gaćicama još je jedna navika koju roditelji smatraju problemom. Wittenberg kaže da im ne treba reći “ne”, već dati smjernice: “Možete sami u svojoj sobi, ali ne možete u trgovini ili u školi.” Omogućite svom djetetu zanimljive stvari kako mu ne bi bilo dosadno.

Žudnja za određenim stvarima

Djeca koriste svoja usta kao alat za istraživanje svijeta. Možda eksperimentiraju ili je možda zdravstveni problem ili potreba. Na kraju se sve svodi na ozbiljnost i učestalost. Tako da se povremena čudna želja može odbaciti, ali ako je vaše dijete opsjednuto jedenjem prašine ili pijeska za mačke, vrijeme je da razgovarate sa svojim pedijatrom.

Kopanje nosa

Takozvano čačkanje nosa je užasna navika, ali je djeci zanimljiv “prostor” za istraživanje. Ali nema razloga za brigu. Objasnite djetetu da je to navika koja se ne smije činiti u javnosti.
Imaginarni i plišani prijatelji

Mnoga su djeca opsjednuta igračkama, ali i izmišljenim prijateljima o kojima često pričaju. To je normalna reakcija na spoznaju da je svijet zbunjujući i teško razumljiv. Naime, svijet koji dijete stvara mnogo je ugodniji. Kada prigrlite svijet mašte vašeg djeteta, odajete počast njegovoj kreativnosti. Kada se dlakavi prijatelj izgubi ili ga treba oprati ili zašiti, to može biti teško, ali to je prilika da pokažete svom djetetu kako se može kretati izvan svoje zone udobnosti.

Općenito čudne stvari

Neki mališani inzistiraju na nošenju pelerine cijeli dan ili žele cijelo vrijeme biti goli. Glupe faze normalan su dio djetinjstva i shvaćanja vlastitog mjesta u svijetu. Kao i kod drugih čudnih ponašanja, ne morate se brinuti sve dok ne ometaju normalne aktivnosti. Možda ćete morati objasniti da je to nešto što ponekad mogu učiniti. Podnesite to, ali svakako to snimite. To je sjajan način da im pokažete kakvi su bili.

Foto: Freepik