Hrana koju nikako ne bismo smjeli jesti za večeru

zdrava večera

Zdrava večera igra ključnu ulogu u održavanju uravnotežene prehrane i općeg zdravlja. Mnogi ljudi preskaču večeru ili biraju nezdrave opcije zbog užurbanog načina života. No važno je shvatiti da pravilno odabrani sastojci mogu značajno doprinijeti našem blagostanju. Zdrava večera osigurava potrebne nutrijente za tijelo. Također pomaže u regulaciji tjelesne težine, poboljšava probavu i priprema nas za miran san.

Odabir zdrave večere može biti izazovan. Posebno nakon dugog dana na poslu, kada se konačno možemo opustiti i uživati u ukusnom obroku. No, takvo opuštanje može imati i negativne posljedice za zdravlje srca.

Kvaliteta večere značajno utječe na zdravlje srca. “Obroci bogati rafiniranim ugljikohidratima i šećerima, kao i visoko prerađenim proteinima, mogu dovesti do razvoja ili pogoršanja svih glavnih čimbenika rizika za srčane bolesti”, rekao je za Parade kardiolog dr. Alan Rozanski.

Dr. Rozanski pojašnjava da ti čimbenici uključuju povećani rizik od visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, pretilosti, inzulinske rezistencije, kroničnih upala te uzrokuju izravno oštećenje koronarnih krvnih žila, što sve zajedno ugrožava zdravlje srca.

Jedenje nezdrave hrane kasno navečer može poremetiti san, što dodatno povećava rizik od srčanih bolesti, dodaje kardiolog.

Tipična večera u današnje užurbano vrijeme često se sastoji od proteina poput crvenog mesa, piletine, puretine ili ribe. Iako ovi proteini mogu biti zdravi za srce, dr. Rozanski izbjegava jednu vrstu hrane – prerađeno meso. To uključuje suhomesnate proizvode, hrenovke, salame i kobasice. Ali i mesne prerađevine koje se smatraju zdravima, poput komercijalno pripremljene piletine, puretine i pečene govedine.

Ovi visoko prerađeni proizvodi obično sadrže velike količine natrija, konzervanse poput nitrata i nitrita, kao i druge aditive koji poboljšavaju okus i produljuju rok trajanja“, objašnjava dr. Rozanski.

Medicinske studije dosljedno pokazuju da visoko prerađeni mesni proizvodi nose povećan rizik od srčanih bolesti i određenih vrsta raka, poput raka debelog crijeva.

Stoga, posvećenost zdravoj večeri može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Foto: Freepik