Tjedan mode u Milanu: Najbolji jesenski streetstyle trendovi

tjedan mode

Jedan od najočekivanijih događaja godine – Tjedan mode u Milanu – nije razočarao. Lepršave pastelne kolekcije za proljeće/ljeto 2025. viđene na modnim pistama bile su glavna tema tijekom cijelog Tjedna, a jednako oduševljenje izazvali su i jesenski trendovi koje su nosile slavne osobe i znalci modne industrije na ulicama Milana.

Od upečatljivih dugačkih kaputa do ultra-elegantnih krojeva, Zalando ispod donosi šest vodećih streetstyle trendova:

ENSEMBLE

Ništa ne govori “imam sve pod kontrolom” poput kompleta zakopčanog sakoa i suknje. Stil karakterističan za 60-e doživljava svojevrsni preporod, pojavljujući se u kolekcijama dizajnera poput Nine Ricci i Celine posljednjih nekoliko sezona. Kao što pokazuju najspretniji modni znalci, ovaj trend najbolje se kombinira s najlonkama, štiklama i, naravno, parom Prada sunčanih naočala.

VAMPIRE EMPIRE

Bordo je nova crna. Kroz 2024. svijetlocrvena boja razvila je dublje tonove, a tamna bordo nijansa zauzela je prvo mjesto na listi najpoželjnijih boja jeseni. Bilo da je riječ o prozirnoj haljini boje krvi u kombinaciji s Gia Borghini čizmama do koljena ili o odijelu na dvoredno kopčanje koje je nosila Jenna Ortega na Venecijanskom filmskom festivalu, ključ uspjeha ovog vampirskog izgleda je u pravilnom usklađivanju boja. Šlag na torti? Par prikladnih Gucci sunčanih naočala.

STRIPE A POSE

Prugice su još jedan od trendova koji je dominirao uličnom modom tijekom Tjedna mode u Milanu. Nosile su se slojevito ili samostalno, a ovaj trend vrlo je nosiv te daje dašak retro elegancije outfitu – bilo da se radi o klasičnim horizontalnim, vertikalnim, hrabrim cik-ili-ili chevron uzorcima. Ovaj stil asocira na eklektičnu estetiku brenda Missoni, a kompleti, haljine i ekstra dugi kaputi kreiraju look koji odaje počast ovoj kultnoj modnoj kući.

tjedan mode
FLOORED

Kaput postaje glavni komad svake odjevne kombinacije – dugi kaputi do gležnja ili čak do poda ponovno su u modi. Ovaj svestrani i funkcionalni modni komad dolazi u mnogim bojama i stilovima. U paleti boja poput krem, maslinasto zelene i tamnoplave, dugački kaputi dominirali su kolekcijama za jesen/zimu 2024. kod dizajnera poput Chloe, Coperni, Ferragamo i drugih. Ako je suditi po kombinacijama viđenim na Tjednu mode u Milanu, najbolje ih je nositi s kožnim čizmama na visoku petu koje proviruju ispod kaputa za savršeno zaokruženi outfit.

COZY KNITS

Pleteninu svih oblika i veličina, koja uvijek označava početak jeseni, nosili su influenceri, dizajneri i slavne osobe. Od zakopčanih kardigana kombiniranih s lepršavim, dugačkim plisiranim suknjama, do pletenih haljina uz crne čizme na visoku petu, ovaj udoban i šik trend bio je jedan od omiljenih na Tjednu mode.

tjedan mode
OLIVE SAFARI

Zemljani ton koji odiše elegancijom i luksuzom – maslinasto zelena – jedna je od najpopularnijih boja ove sezone. Nadahnuta prirodom, ovu boju vidjeli smo u raznim oblicima. U prozračnim, prozirnim i svilenim tkaninama, kao i u obliku težih materijala poput kože i vinila. Maslinasti sakoi, haljine i najlonke kombinirali su se s čizmama iznad koljena u smeđim tonovima. Dok su neki dizajneri, poput Ferragama u kolekciji za jesen/zimu 2024., pokazali potpuno monokromatsko izdanje maslinasto zelene.

tjedan mode

Streetstyle fotografije potpisuje @sarahellentreacher. Vizuale proizvoda osigurao Zalando.