Školski bonton: Učite djecu pravim vrijednostima

bonton

U osnovnoj školi, uz osnovne predmete, djeca uče i razvijaju socijalne vještine te stječu navike koje će ih pratiti cijeli život. Pravila lijepog ponašanja, odnosno bonton, ključni su dio tog procesa jer pomažu stvoriti pozitivnu i ugodnu atmosferu za učenje. Na njihovom razvoju trebaju poraditi i roditelji, a evo nekoliko smjernica kako to postići.

Pozdrav i tretman

Pozdrav je osnovni oblik pristojnosti i prvi korak u izgradnji dobrih odnosa s vršnjacima, učiteljima i drugim školskim osobljem. Djeca bi se trebala naučiti pozdraviti kada dolaze u školu i kada odlaze, bez obzira o kome se radi.

Kad uđete u razred ili školu, uvijek pozdravite svoje prijatelje i učitelje. Obratite pozornost na korištenje pristojnih izraza poput “molim”, “hvala” i “ovdje” u svakodnevnim razgovorima.

Naučite svoje dijete važnosti pozdravljanja kod kuće kroz svakodnevne situacije. Kad idete u kupovinu ili u posjet prijateljima, budite primjer pristojnog ponašanja.

Iskazivanje poštovanja

Učitelji i ostalo školsko osoblje zaslužuju poštovanje zbog svoje uloge u obrazovanju i sigurnosti djece. Djeca bi se trebala znati odnositi prema učiteljima s poštovanjem, slušati ih i slijediti njihove upute.

Savjet za djecu: Dok učitelj govori, pažljivo slušajte i ne prekidajte. Ako imate pitanje, podignite ruku i pričekajte da vam nastavnik da riječ.

Kod kuće razgovarajte o važnosti poštivanja autoriteta učitelja i drugih odraslih u školi. Postavite primjer kako s učiteljima komunicirati s poštovanjem na roditeljskim sastancima ili putem e-pošte.

Pravila ponašanja u razredu

Osnovna pravila ponašanja u razredu ključna su za stvaranje okruženja u kojem svatko može učiti. To uključuje slušanje, neupadanje u riječ drugima i aktivno sudjelovanje u nastavi.

Savjet za djecu: Kada obavljate zadatak, usredotočite se na svoj posao i ne ometajte druge. Sudjelujte u nastavi, postavljajte pitanja i na primjeren način podijelite svoje mišljenje.

Pomozite svom djetetu kod kuće razviti rutinu koja uključuje vrijeme za učenje i koncentraciju, što će mu pomoći da se lakše usredotoči na nastavu.

Odnos s vršnjacima

U osnovnoj školi djeca razvijaju socijalne vještine kroz interakciju s vršnjacima. Bonton u ophođenju s drugima uključuje ljubaznost, dijeljenje i mirno rješavanje sukoba.

Savjet za djecu: Kad se igrate s prijateljima, budite ljubazni i dijelite igračke. Ako dođe do nesporazuma pokušajte razgovorom riješiti problem, a ako ne uspijete zamolite učiteljicu za pomoć.

Razgovarajte s djetetom o važnosti empatije i mirnog rješavanja sukoba. Pokušajte modelirati ove vještine kod kuće u svakodnevnim situacijama.

Zaštita predmeta i okoliša

Školski prostor i imovina trebaju biti zajednički resursi koje svi poštuju i čuvaju. Važno je da djeca nauče kako se pravilno ponašati prema učionicama, knjigama, namještaju i školskom dvorištu.

Savjet za djecu: Uvijek pazite da ne oštetite školski pribor, knjige ili namještaj. Bacite smeće u kantu i održavajte školski okoliš čistim.

Razvijte kod kuće navike koje potiču odgovorno ponašanje prema imovini. Pokažite kako brinete o knjigama, stvarima i prostoru oko sebe.

Ponašanje za vrijeme odmora

Vrijeme odmora i obroka u školi prilika je za druženje, no djeca se iu tim neformalnim situacijama trebaju znati ponašati pristojno.

Savjet za djecu: Za vrijeme praznika igrajte se sigurno i pazite na druge. Budite pristojni u menzi, čekajte svoj red i budite uredni dok jedete.

Razgovarajte o važnosti sigurnosti i lijepog ponašanja tijekom igre te ih naučite kako pravilno sjediti za stolom i koristiti pribor za jelo.

Zajednički napor

Razvijanje lijepog ponašanja i pravila ponašanja u osnovnoj školi proces je koji zahtijeva zajednički rad djece i roditelja. Djeca uče na primjeru, stoga je važno da roditelji pokažu kako se ponašati s poštovanjem i pažnjom prema drugima.

Tako škola postaje mjesto gdje djeca ne stječu samo znanja, već i vrijednosti koje će im pomoći da postanu odgovorni i empatični članovi društva.

Roditelji, podržite svoju djecu u razvijanju ovih vještina i zajedno s njihovim učiteljima pomozite im da izrastu u dobre ljude.

Izvor: Avaz, Foto: Freepik