Stari ruževi mogu izazvati smrtonosne bolesti

ruževi

Kao i svi ostali kozmetički proizvodi, i ruževi za usne imaju rok trajanja, čak i ako nisu otvoreni.

Korištenje ruževa kojima je istekao rok trajanja može uzrokovati razne bolesti. Zato je važno to shvatiti ozbiljno jer sadrže enterococcus faecalis, smrtonosnu bakteriju koja uzrokuje meningitis.

Stari ruževi kojima je istekao rok trajanja mogu izazvati iritaciju kao posljedicu kontakta s bilo kojom bakterijom ili drugim štetnim iritansima.

Glavni sastojci ruža za usne su lanolin, vosak i boja. Zbog složenog sastava lanolina lako je izazvati alergijske reakcije poput suhih i ispucalih usana, a ponekad i svrbež ili blagu bol.

Kada ljudi piju vodu i jedu, mogu unijeti ove štetne sastojke u usta, koji idu direktno u tijelo. Katran boja koja se koristi u svim ruževima za usne je kancerogena, a poznato je da sadržaj te tvari u ruževima premašuje dopušteni sadržaj u hrani.

Također sadrže velike količine teških metala poput olova i kadmija, a nakon isteka mogu dovesti do kroničnog trovanja olovom, uzrokujući probleme poput anemije, bolova u trbuhu, akutnog zatajenja bubrega i cerebralne neuropatije.

Foto: Unsplash