Lubenice su neizostavan ljetni favorit – sočne, slatke i osvježavajuće. No, unatoč svojoj savršenosti, brzo gube svježinu. Dobra je vijest da postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu značajno produžiti rok trajanja lubenice – bilo da je cijela ili već narezana.
Gdje i kako čuvati cijelu lubenicu?
Cijelu lubenicu najbolje je čuvati na sobnoj temperaturi, ali dalje od izvora topline i sunčeve svjetlosti. Profesionalna kuharica Kristina Orso preporučuje čuvanje lubenice na tamnom i hladnijem mjestu, poput police iza kuhinjskog pulta. Tako će ostati svježa puno dulje nego kada je izložena svjetlu i toplini.
Zašto se ne bi trebala čuvati pored drugog voća?
Iako zvuči bezopasno, lubenicu ne treba ostavljati pored jabuka, banana, avokada i sličnog voća. Razlog je plin etilen koji ovo voće oslobađa – prirodni hormon koji ubrzava zrenje.
Izložena etilenu, lubenica brže gubi svježinu i počinje trunuti.
Što je s narezanom lubenicom?
Nakon što se nareže, lubenica postaje podložna kvarenju zbog visokog sadržaja šećera i vode. Stoga:
Odmah je stavite u hladnjak.
Otkriveni dio kriške zamotajte u plastičnu foliju kako biste spriječili isušivanje.
Ako je moguće, stavite je u plitku, hermetički zatvorenu posudu.
Ova kombinacija – folije i posude – sprječava isparavanje i prodiranje bakterija, što produžuje svježinu.
Što je s kockicama i manjim komadićima?
Za sitno nasjeckane komade idealno ih je staviti na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Ručnik će upiti višak soka i vlage, što smanjuje rizik od plijesni.
Najbolje ih je konzumirati unutar 1-2 dana – tada su najsvježiji i najslađi.
Ako volite lubenicu, ali često izgubite polovicu, uz ove savjete možete produžiti njezin vijek trajanja. Pravilno skladištenje čini veliku razliku i štedi novac, vrijeme i ukusne grickalice.
–
Foto: Freepik