Danas smo iscrpno informirani o tome koliko je važno čuvati zdravlje i uvrstiti u prehranu obilje voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki. No znamo li kakva je ishrana potrebna biljkama da bi optimalno napredovale, odolijevale raznim bolestima i kvalitetno utjecale na zdravlje ljudi i životinja? Sve znanstveno provjerene odgovore na ta pitanja nudi prvi multidisciplinarni sveučilišni udžbenik pod nazivom Ishrana bilja – u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane.
Ta opsežna i bogato ilustrirana knjiga s više od 500 stranica povezuje više različitih znanstvenih područja – agronomiju, nutricionizam, biokemiju i biomedicinu. Napisali su je prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić, izv. prof. dr. sc. Marko Petek, dr. sc. Igor Palčić i dr. sc. Carol Mirna Herak-Kramberger, a objavila Školska knjiga u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Knjiga Ishrana bilja – u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane dostupna je u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.
Spoj dugogodišnjeg iskustva i suvremenih spoznaja
Vrijedno djelo skupine autora zasniva se na njihovu dugogodišnjem iskustvu u nastavnom i znanstveno-istraživačkom radu te na promišljenom odabiru suvremenih spoznaja iz referentne domaće i svjetske literature. U knjizi je multidisciplinarnim pristupom povezana ukupnost uvjeta za rast biljaka, biljna proizvodnja, štetni organizmi, krajobraz, kvaliteta hrane biljnog podrijetla te zdravlje tla, biljaka i ljudi.
„Mnogobrojne studije posljednjih godina upozoravaju na nedovoljnu i neuravnoteženu prehranu ljudi, posebice na nedostatak vitamina poput željeza, mangana i cinka, što utječe na češću pojavu kroničnih bolesti, ali i manju radnu produktivnost. Konzumacijom namirnica dobre nutritivne kvalitete, voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, maslinova ulja te umjerenom konzumacijom vina, kao i boravkom u uređenu i njegovanu krajobrazu, uz redovitu tjelovježbu, može se na najbolji način utjecati na fizičko i mentalno zdravlje ljudi što je i jedan od glavnih ciljeva sveučilišnog udžbenika Ishrana bilja”, ističu autori te jedinstvene knjige.
Praktična primjena stečenih znanja
U djelu koje se iscrpno bavi problematikom ishrane bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane snažan je naglasak stavljen i na praktičnu primjenu stečenih znanja. Mnogo vrijednih informacija naći će studenti i stručnjaci, ali i djelatnici koji rade u državnim tijelima u savjetovanju, legislativi i kontroli namirnica te u promicanju zdravog načina življenja. Knjiga je poticajna za sve koji žele naučiti i znati više bilo da se hobistički bave nekom od navedenih djelatnosti bilo da promišljaju o svojem zdravijem i kvalitetnijem načinu života.
Tako će i mnogobrojni vrtlari amateri doznati kojim se postupcima povećava količina minerala i njihova bioraspoloživost u namirnicama, kojim se rizicima izlaže ljudsko zdravlje zbog nepromišljenog dodavanja mikroelemenata te kako valja balansirati između štetnog i povoljnog učinka biofortifikacije na zdravlje ljudi i rast biljaka. Ako su, primjerice, vidljive gorke pjege na jabuci, vršna trulež na rajčici te palež na salati i kupusu – problem može biti u nedostatku kalcija, a ljubičasta obojenost starog lišća na kupusu, uljanoj repici i kukuruzu upozorava na mogući nedostatak fosfora. Velik dio knjige posvećen je upravo makroelementima, mikroelementima, korisnim elementima te elementima s toksičnim djelovanjem, pa čitatelji mogu lako pratiti simptome i fiziološke poremećaje koji nastaju zbog nedostatka ili viška pojedinog elementa i/li neravnoteže i antagonizma među ionima.
Povezanost biljnog svijeta, tla, zdravlja i okoliša
Čitatelji Ishrane bilja doznat će kako se valja brinuti o tlu i njegovoj plodnosti da se ono ne bi osiromašilo dugom i intenzivnom upotrebom te kako pravilno planirati optimalnu količinu i vrijeme primjene potrebnih gnojiva. U ovoj vrijednoj knjizi ponuđeno je obilje konkretnih savjeta o tome kako osiromašenom tlu vratiti hraniva iznesena prinosom, kako biljci osigurati biogene elemente za rast i razvoj te ujedno spriječiti onečišćenje okoliša nestručnom primjenom gnojiva.
Udžbenik je namijenjen studentima studijskih programa svih razina (prijediplomskih, diplomskih i poslijediplomskih doktorskih studija) vezanih za hortikulturu, krajobraznu arhitekturu, agroekologiju i fitomedicinu. Prikladan je i za sve srodne studije agronomije vezane za gospodarski važne ratarske kulture, industrijsko i krmno bilje te studije šumarstva na Sveučilištu u Zagrebu i drugim sveučilištima i veleučilištima u Republici Hrvatskoj i regiji u sklopu biotehničkih i biomedicinskih znanosti. Udžbenik će biti vrlo koristan doprinos edukaciji i popularizaciji optimiranja gnojidbe ponajprije u hortikulturi i krajobraznoj arhitekturi koje su u dosadašnjim udžbenicima s područja ishrane bilja bile uglavnom slabo zastupljene.
Za poboljšanje hortikulture i krajobrazne arhitekture
Udžbenik se izdvaja među sličnim djelima na hrvatskom jeziku kompleksnim pristupom problematici ishrane hortikulturnih vrsta (voćaka, povrća, vinove loze, ukrasnog, aromatičnog i ljekovitog bilja) te načelima primjene ishrane bilja u krajobraznoj arhitekturi. Važan naglasak dan je i ulozi ishrane bilja u očuvanju okoliša i učinku na nutritivnu vrijednost namirnica biljnog podrijetla, a time i na zdravlje ljudi.