Što trebamo jesti da zadržimo mladolik izgled?

mladolik izgled

Starenje je proces koji ne možemo spriječiti, ali ga možemo odgoditi i usporiti. Istina, puno toga je “zapisano” u genetici, zdravlje i tjelesna forma ovise o životnim navikama, a velik dio tog procesa pripada i pravilnom odabiru namirnica koje konzumiramo. Ako želite zadržati mladolik izgled, odabir prave prehrane je ključan.

Što je starenje i kako zadržati mladolik izgled?

Brojna istraživanja dokumentirala su povezanost prehrane, starenja kože i tijela općenito. Starenje kože rezultat je oksidacije, kronične upale, glikacije, oštećenja kožne barijere, gubitka raznolikosti mikrobioma i narušene funkcije crijevne barijere te smanjene funkcije Nrf2 (glavnog regulatora staničnog zdravlja). Za one koji žele što zdravije starenje kože, pravila su jednostavna i prvenstveno se odnose na provođenje mediteranske prehrane, bogate vlaknima i biljkama. Mediteranska prehrana iznimno je učinkovita u smanjenju sustavnih upala, što je preduvjet boljeg imuniteta i stabilnijeg zdravlja.

Koju hranu treba izbaciti jer ubrzava starenje

Na čelu ove liste su slanina, meso s roštilja i pržena hrana. Jedite vlakna, mahunarke, povrće, voće i cjelovite žitarice kako biste smanjili skokove šećera i glikemijski indeks. Izbjegavajte šećer (provjerite deklaracije), prerađene ugljikohidrate i hranu s visokim glikemijskim indeksom (izbjegavajte tzv. “bijelu hranu”). Namirnice koje sprječavaju glikaciju su one koje sadrže širok raspon polifenola.

Namirnice koje treba konzumirati za mladolik izgled i smanjenje upale

Jedite hranu koja utječe na regeneraciju DNK: brokulu, sjemenke sladića i suplemente sulforafana. Konzumirajte hranu koja štiti od oštećenja slobodnih radikala i oksidativnog stresa (GliSODini, polifenoli). Također je vrlo važno konzumirati hranu koja obnavlja zdravlje crijeva i smanjuje upale. Ključna je za probavu i stabilniji imunitet.

Jedite vlakna, mahunarke, omega-3 masne kiseline, cjelovite žitarice, prebiotike za hranjenje crijevnih bakterija, polifenole, vlakna i otporni škrob. Izbjegavajte šećer, hranu s visokim glikemijskim opterećenjem, prerađenu hranu i trans masti. Izbjegavajte pretjerani unos crvenog mesa, zasićenih masnoća i proizvoda životinjskog podrijetla (osim fermentiranih).

Hrana koja smanjuje razgradnju kolagena ili elastina

Kolagenaza i elastaza su enzimi koji razgrađuju kolagen i elastin u vašoj koži, što dovodi do ubrzanog starenja. Osim izbjegavanja UV zraka svakodnevnim nošenjem kreme za sunčanje, dodaci i hrana protiv starenja pokazali su se učinkovitima u smanjenju ovih štetnih enzima. Stoga saznajte gdje se nalaze Lactobacillus plantarum, omega-3 masti i polifenoli.

Koža “ne voli” ove namirnice:

-crveno meso
-nefermentirani mliječni proizvodi
-pržena hrana sa zasićenim mastima
-prerađena hrana
-hrana od bijelog brašna i šećera.

Izbjegavajte bijeli kruh, tjesteninu, rižu i druge rafinirane žitarice. Te se namirnice brzo razgrađuju i pretvaraju u šećer, što ne samo da uzrokuje debljanje, već i starenje kože.
Kako šećer uzrokuje bore

Kada uđe u krvotok, šećer se veže za proteine i stvara napredne krajnje proizvode glikacije (A.G.E.s), koji uzrokuju upalu i ukrućenje kolagena, što dovodi do bora. Usredotočite se na cjelovitu hranu, proteine i povrće. Jednostavna, neprerađena hrana ne samo da pomaže zadržati neželjene masnoće, već i smanjuje pojavu bora

10 superhrane protiv starenja

Pokušajte u svoj dnevni jelovnik uvrstiti što više namirnica sa sljedećeg popisa:

-povrće
-voće
-riba: losos, tuna, sardine
-cjelovite žitarice, mahunarke, leća i grah
-sjemenke i orašasti plodovi
-bilja i začina
-tamna čokolada
-fermentirana hrana: kimchi, kiseli kupus, jogurt, kefir
-pića bogata antioksidansima
-alge

Foto: Freepik