Mliječni proizvodi su esencijalni dio ljudske prehrane već tisućama godina. Oni uključuju širok spektar proizvoda kao što su mlijeko, sir, jogurt, kefir, maslac i vrhnje, koji potječu iz različitih vrsta mlijeka, najčešće kravljeg, ali i kozjeg, ovčjeg i bivoljeg mlijeka. Mlječni proizvodi bogati su kalcijem, proteinima i vitaminima. To ih čini ključnim za zdravlje kostiju i zubi, te općenito dobrobit organizma.
Industrija mliječnih proizvoda razvila je mnoge tehnike kako bi produžila trajnost proizvoda i poboljšala njihov okus, poput pasterizacije, fermentacije i sirenja. Tradicionalno, mlječni proizvodi također imaju kulturni značaj u mnogim društvima, gdje se često koriste u specijalitetima i običajima.
Mnogi se liječnici slažu da je redovita uporaba fermentiranih mliječnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crijevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne prehrane.
Međutim, nemaju svi blagotvoran učinak na ljudski organizam. Dijetetičarka Darija Rusakova sastavila je popis fermentiranih mliječnih proizvoda opasnih po zdravlje.
Jogurti s dodacima
Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno “mlijeko”, jer sadrže puno više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod. Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji otežava apsorpciju kalcija, više spadaju u slatkiše nego u mliječne proizvode.
Mliječni proizvodi bez masnoće
Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi zapravo su sve samo ne. Činjenica je da se škrob dodaje u sastav ovakvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je jednako kalorična kao i ugljikohidrati. Problem je u tome što “mlijeko” bez masnoće ne zasićuje organizam, već, naprotiv, potiče apetit povećanjem razine šećera u krvi.
Kiselo vrhnje
Kiselo vrhnje s udjelom masti od 25-30 posto jedna je od najteže probavljivih namirnica, ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći. Kako biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzimati onu s nižim udjelom masti, 10-15 posto.
–
Foto: Freepik