Zavoljet ćete kemiju uz ovo remek-djelo popularne znanosti

elementi

Nakon gotovo deset godina ponovno je dostupna bogato ilustrirana knjiga Elementi – slikovno istraživanje svih poznatih atoma u svemiru Theodorea Graya i Nicka Manna. U trećem, izmijenjenom i dopunjenom izdanju tog remek-djela popularne znanosti obrađeno je svih 118 elemenata s novom preporukom Hrvatskoga kemijskog društva i Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa o imenovanju kemijskih elemenata atomskih brojeva od 96 do 118. Knjiga Elementi, prepuna fascinantnih fotografija, dostupna je u webshopu i svim knjižarama izdavača – Školske knjige.

Periodni sustav elemenata”, kaže pisac Theodore Gray, „sveobuhvatan je katalog svega što vam može pasti na nogu.” Sve materijalne stvari ovog svijeta sastoje se od elemenata, a elementi imaju dva lica – čisto stanje i niz kemijskih spojeva koje stvaraju u kombinaciji s drugim elementima. Knjiga Elementi daje nam rijetku priliku da vidimo i jedno i drugo lice, izbliza i osobno. Utemeljene na sedam godina istraživanja i fotografiranja, fotografije u ovoj knjizi najpotpuniji su i slikovno najdojmljiviji portret svih elemenata u svemiru.

Veličanstvena izložba fotografija

Pred nama je veličanstvena izložba fotografija kemijskih elemenata periodnog sustava i knjiga uz koju ćete zavoljeti kemiju. Ustrojena prema redoslijedu pojavljivanja u periodnom sustavu elemenata, knjiga prikazuje svaki element, kad god je to moguće, velikom, lijepom fotografijom elementa u čistom stanju. Primjerice, kisik (8. element) bezbojan je plin, ali na temperaturi od –183 °C pretvara se u svijetlo plavu tekućinu. Uključene su i fotografije koje prikazuju u kojim sve oblicima pojedini element postoji – njegove spojeve i primjene u kojima ga susrećemo u svakidašnjem životu”, ističe urednik hrvatskog izdanja Elemenata Goran Bukan Breberić.

Tekst koji prati svaku stranicu pripovijeda nam pitku priču o elementu, punu zanimljivih podataka i duhovitih komentara. U knjizi ćemo, primjerice, saznati da je fluor (9. element) jedan od najreaktivnijih elemenata. Ispustite li oblak plinovitog fluora na gotovo bilo što, to će se zapaliti, ali s obzirom na to da je tako reaktivan, spojevi koje tvori vrlo su stabilni.

Uz priču o svakom elementu nalaze se i najnužniji znanstveni podatci koji uključuju relativnu atomsku masu, atomski polumjer, dijagram kristalne strukture i grafikone koji prikazuju elektronsku konfiguraciju, atomski emisijski spektar i temperature pri kojima neki element poprima čvrsto, tekuće ili plinovito stanje. Objašnjenje tih svojstava i cjelovit prikaz strukture periodnog sustava elemenata nalaze se u uvodu.

Izvrsno spajajući znanost i fotografsko umijeće, knjiga Elementi u hrvatskom prijevodu Nebojše Buđanovca savršena je za svako misaono biće u svemiru. Njezin je autor Theodore Gray pisac niza popularno-znanstvenih uspješnica. One je i tvorac plakata periodnog sustava elemenata koji se poput ikone može pronaći na sveučilištima, u muzejima i TV emisijama. Plakat je integralni dio bogato opremljene knjige Elementi.

Kolekcionarska strast

Elemente sam počeo skupljati 2002. godine i mislio sam da ću ih za 30 godina prikupiti sve. No zahvaljujući velikim dijelom eBayu i svojem ludilu, do 2009. skupio sam gotovo 2300 predmeta koji predstavljaju sve elemente čije posjedovanje ne zabranjuju zakoni fizike ili čovjeka. Mnoge od tih dragocjenih predmeta vidjeli ste u ovoj knjizi. Da citiram pjesmu grupe ABBA: ‘Kakva radost, kakav život, kakva prilika!’ U redu, možda je uzbudljivije biti međunarodna pop-zvijezda nego skupljač elemenata, ali i to ima svoje trenutke”, napominje autor knjige.

Osobit mu je užitak pronaći neobične elemente na neočekivanim mjestima. „Tko bi mislio da vrlo čist niobij (41. element) možete pronaći u vrlo nečistim salonima za piercing nakon kojih se poželite temeljito dezinficirati”, navodi Grey uz napomenu da skupljanje elemenata nije osobito raširen i popularan hobi. „Dio je razloga u tome što čak i sigurno pohranjivanje vaše zbirke zahtijeva znatno poznavanje kemije. Natrij + vlažan podrum = bum. No ako ste spremni učiti pojedinosti o svakom elementu, skupljanje elemenata može postati neizmjerno zanimljivo iskustvo”, preporučuje popularizator znanosti Theodore Grey.

IZ RECENZIJA:

Ovo je knjiga o elementima koja po stilu i sadržaju nadmašuje sve druge knjige o njima! Fotografije na crnoj pozadini su izvrsne. U popratnim kraćim tekstovima, uz malo biranih riječi, Gray opisuje uporabu elemenata, uranja u povijest i daje oštre komentare o svijetu. Moja reakcija: oduševljenje elementima!”
Roald Hoffmann, pisac i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju

Theodore Gray strastveno pristupa periodnom sustavu elemenata, a njegova zbirka elemenata može se usporediti sa zbirkom bilo kojeg muzeja. Svojim karakterističnim humorom i erudicijom, a prije svega sjajnim fotografijama, daje intrigantne primjere – od uobičajenih do čudnih – za jedinstvena svojstva i uporabu svakog elementa. Ova veličanstvena knjiga više je od običnog vodiča u svijet elemenata – ona će produbiti vaše poštovanje prema tvarima od kojih se sastoji naš svijet.”
Oliver Sacks, autor knjiga Awakenings, Musicophilia, Uncle Tungsten i mnogih drugih

Ovo je doslovce najživopisniji prikaz kemijskih elemenata koji sam ikada čitao. Ključne podatke o svakom elementu povezuje laganim tekstom i pravo je zadovoljstvo čitati ga. Theodoreu Grayu treba čestitati na tome što je stvorio remek-djelo popularne znanosti.
John Emsley, autor knjige Nature’s Building Blocks: An A – Z Guide to the Elements