Ovo voće pomlađuje mozak i srce

brusnice

Malo, ali moćno voće, brusnice, sve su više u središtu istraživanja jer su njezine zdravstvene dobrobiti doista velike

Male, crvene bobice poznate su po svom kiselkastom okusu i brojnim zdravstvenim prednostima. Bogate su vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, što ih čini odličnim izborom za jačanje imuniteta i podršku probavnom sustavu. Osim što su popularne kao sok ili sušene grickalice, često se koriste i u kuhinji za pripremu umaka, pekmeza i deserta.

Nova studija o benefitima brusnica

Osim toga, najnovija studija Sveučilišta East Anglia otkriva da svakodnevna konzumacija brusnica može pružiti značajne prednosti za pamćenje i kognitivno zdravlje.

Rezultati pokazuju da bi brusnice mogle imati važnu ulogu u prevenciji demencije i smanjenju razine “lošeg” kolesterola.

Tijekom istraživanja znanstvenici su pratili grupu od 60 zdravih sudionika tijekom 12 tjedana. Polovica ispitanika je uzimala prah brusnice, dok je druga polovica dobivala placebo. Na kraju istraživanja, oni koji su svakodnevno konzumirali brusnice pokazali su značajno poboljšanje pamćenja svakodnevnih događaja, bolju cirkulaciju u mozgu i niže razine LDL kolesterola – poznatog kao “loš” kolesterol.

Istraživač dr. David Vauzour, koji je vodio ovaj projekt, istaknuo je kako su rezultati vrlo obećavajući i otvaraju vrata daljnjim istraživanjima o tome kako brusnice i drugo bobičasto voće mogu doprinijeti očuvanju kognitivnih funkcija.

Kako uključiti brusnice u prehranu

Svježe ili sušene: Dodajte ih u jogurt, smoothieje ili žitarice za doručak.

Sok od brusnice: Popularan napitak koji možete piti samostalno ili kao dio miješanih sokova.

Umaci i pekmezi: Savršeni su za pripremu umaka koji se savršeno slažu s mesom poput puretine ili svinjetine.

Brusnice su pravi dar prirode, bogate hranjivim tvarima koje pružaju brojne zdravstvene benefite. Njihova jedinstvena kombinacija slatkog i kiselog okusa savršeno se slaže s mesnim jelima, posebno za blagdanske stolove. Uživajte u njima i podržite svoje zdravlje na prirodan način!

Foto: Freepik