Sok od brusnice sprječava infekcije mokraćnog sustava

sok od brusnice

Sok od brusnice učinkovitiji je od drugih oblika primjene, poput kapsula ili tableta, u prevenciji infekcija mokraćnog sustava.

Porijeklom iz sjevernih dijelova SAD-a, brusnice su popularna superhrana puna korisnih polifenola koji imaju antioksidativna, antibakterijska i protuupalna svojstva. Možete ih kupiti kao svježe ili sušene bobice, ali i u obliku soka ili dodataka prehrani.

Mnoge su studije istraživale učinke brusnice na infekcije mokraćnog sustava (IMS). Istraživanja pokazuju da brusnice mogu spriječiti ponavljanje takvih infekcija.

IMS su česte kod žena starijih od 18 godina. Najmanje 60 posto žena imalo je barem jednu infekciju mokraćnog sustava, dok je do 30 posto imalo više od jedne. Djeca, starije osobe i pacijenti s kateterima posebno su osjetljivi na ove infekcije.

Brusnice sadrže proantocijanidine, koji se pripisuju blagotvornim učincima brusnica na IMS. Ove tvari sprječavaju bakterije koje obično uzrokuju IMS, kao što je Escherichia coli, da se vežu za stanice u urinarnom traktu i izazovu infekciju.

Nedavne smjernice pokazuju da proizvodi od brusnice mogu pomoći u smanjenju rizika od ponovljenih infekcija mokraćnog sustava kod žena, djece i onih koji su bili podvrgnuti intervencijama kao što je radioterapija mokraćnog mjehura. Konzumacija brusnice također je povezana s 30 posto smanjenim rizikom od ponovljenih infekcija mokraćnog sustava u tim skupinama.

Također, u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava utvrđeno je da je sok od brusnice učinkovitiji od drugih oblika davanja, poput kapsula ili tableta.

Sprječava infekcije gastrointestinalnog trakta

Proantocijanidini u brusnicama također mogu pomoći u borbi protiv želučanih ili crijevnih infekcija uzrokovanih Helicobacter pylori.

Studija na 522 odrasle osobe s H. pylori pokazala je da su sudionici koji su pili sok od brusnice dva puta dnevno tijekom osam tjedana imali 20 posto manji rizik od infekcije od onih koji su uzimali prah brusnice ili placebo.

Podržava zdravu razinu šećera u krvi

Pregled 22 studije zaključio je da brusnice mogu sniziti šećer u krvi natašte i hemoglobin A1c – test koji mjeri prosječnu razinu šećera u krvi u posljednja tri mjeseca – kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Istraživači sugeriraju da su polifenoli u brusnicama odgovorni za ovaj učinak.

Podržava zdravlje srca

Istraživanja također pokazuju da brusnice mogu smanjiti neke čimbenike rizika za srčane bolesti, poput krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase (BMI).

Osim toga, mogu pomoći u povećanju lipoproteina visoke gustoće (HDL), ili “dobrog” kolesterola, kod osoba mlađih od 50 godina.

Kako koristiti i čuvati brusnice?

Brusnice možete jednostavno dodati svojoj redovnoj prehrani. Dok se svježe obično ne jedu sirove zbog svoje kiselosti, često se dodaju raznim receptima.

Brusnice se često zaslađuju i konzumiraju kao sok ili koriste za izradu umaka. Ekstrakti i prah brusnice mogu se dodavati jelima.

Foto: Freepik