Heidelberg: Grad romantike i povijesti

heidelberg

Heidelberg, grad koji odiše poviješću i romantikom, savršeno je mjesto za istraživanje bogate njemačke kulture i arhitekture. Smješten u dolini rijeke Neckar, u regiji Baden-Württemberg, Heidelberg je poznat po svojoj slikovitoj staroj gradskoj jezgri i impozantnim ruševinama dvorca koje se uzdižu iznad grada.

Mi smo Heidelberg posjetili u zimi, na kraju 2023. godine. Nisam imala nikakvih očekivanja, ali baš me je oduševio svojom ljepotom. Vodič ga je usporedio sa Sarajevom zbog svog duguljastog oblika,ali inače nama nema previše drugih dodirnih točaka.

Dvorac Heidelberg

Ono što dominira ovim gradom je dvorac smješten na brežuljku 80 metara iznad starog grada i rijeke Neckar. Ovaj renesansni dvorac, izgrađen u 13. stoljeću, danas je jedna od najljepših ruina na svijetu. Iako je pretrpio značajna oštećenja tijekom ratova i dva požara uzrokovana udarima groma, dvorac i dalje oduzima dah svojom veličanstvenošću.

Mi nismo ulazili unutar dvorca jer se i vani ima svašta za vidjeti. Svakako su impresivni njegovi vrtovi s kojih ide i šetnica na čijem kraju je predivan pogled na cijeli grad. Mi smo sjeli tu na klupicu i odmorili uz kavu iz termosice koju smo imali. Da nije počeo puhati neki vjetar uživali bi još i više.

Do dvorca možete pješice iz grada, do njega vodi 300-injak stepenica ali uspon nije strašan te ste gore za 10-ak minuta. No ukoliko bi izbjegli hodanje onda možete uspinjačom Heidelberger Bergbahn. Ne znam točno kolika je cijena (zaboravila sam) jer smo mi išli pješice gore. Nazad smo se spustili žičarom jer nam je vodič dao svoju kartu koju je imao viška i znam da za dijete nitko ništa nije pitao.

Šetnja dvorištem je besplatna, a ulaznica se naplaćuje ako želite pogledati unutrašnjost dvorca i muzej apotekarstva.

Stari Grad

Heidelbergov stari grad, smješten u sjeni ruševina dvorca, pravi je dragulj. Glavna ulica, Hauptstrasse, vrvi od kafića, restorana i povijesnih fasada, stvarajući živahnu atmosferu koja privlači turiste i lokalno stanovništvo. Na Marktplatzu, jednom od najstarijih gradskih trgova, nalazi se protestantska crkva Svetog Duha i gradska vijećnica, ispred koje se nalazi fontana s likom Herkula.

Zaustavite se u starom gradu kako biste vidjeli veličanstvenu zgradu hotela Ritter i jednu od najstarijih kuća u gradu, izgrađenu 1592. godine za trgovce tkaninama Franzisku i Carolusa Beliera. To je jedina kuća koja je preživjela požar u Heidelbergu 1693. tijekom devetogodišnjeg rata. Služio je kao gostinjska kuća više od 30 godina, a nedavno je pretvoren u hotel.

Sveučilište u Heidelbergu

Heidelberg je također poznat po svom sveučilištu, najstarijem u Njemačkoj, osnovanom 1386. godine. Sveučilište je imalo značajan utjecaj na grad, a četvrtinu stanovništva čine studenti, što doprinosi živahnoj i dinamičnoj atmosferi. Mnogi dobitnici Nobelove nagrade studirali su ili predavali na ovom prestižnom sveučilištu, što dodatno potvrđuje njegovu važnost.

Stari most

Uz dvorac, nama najljepše mjesto je bio stari most koji povezuje stari grad s dijelom grada Neuenheim. Pored zapadne kule nalazi se i zanimljiva skulptura majmuna koji drži ogledalo a pored njega su miševi. Iako biste na prvi pogled mogli pomisliti da se radi o modernoj skulpturi, prevarili biste se. Prema pričama povjesničara, skulptura majmuna na mostu postojala je još od 15. stoljeća te je tada majmunova guza bila okrenuta prema Meinzu. Ona je srušena kao i stari most, a 1979. je napravljena interpretacija starog kipa. Majmun predstavljava taštinu dok njegovi prsti predstavljaju praznovjerje u smislu tjeranja vraga. Tu se uglavnom skupi puno turista i slika se jer legenda kaže: Ako se želite vratiti u Heidelberg, dotaknite prste majmuna; za bogatstvo dotaknite ogledalo koje drži u ruci; a ako želite osigurati potomstvo, dotaknite miševe sa strane.

heidelberg
heidelberg
Staza filozofa

Na drugoj strani rijeke Neckar nalazi se Filozofska staza. Dugačka je dva kilometra i omogućuje savršen pogled na grad i dvorac Heidelberg preko rijeke. Na tom mjestu je nastala većina prekrasnih fotografija koje se mogu naći po brošurama. Ovdje je i savršeno mjesto za bijeg u mir i tišinu prirode.
Mi za svog posjeta nismo otišli tamo jer nismo imali vremena (čini mi se da treba nekih sat vremena), a kako smo se penjali do dvorca to nam je bilo dovoljno.

Heidelberg je grad koji nudi savršen spoj povijesti, kulture i prirodnih ljepota. Bilo da šetate starim gradom, istražujete ruševine dvorca ili uživate u pogledu s brežujaka i terase dvorca, Heidelberg će vas zasigurno očarati svojom jedinstvenom atmosferom i bogatom poviješću. Ako tražite destinaciju koja kombinira romantičarski šarm s kulturnim bogatstvom, Heidelberg je pravo mjesto za vas.
Nas je baš oduševio.

Sve naše putne avanture možete pratiti i na Instagramu i Facebooku.

Tekst: Branka BH; Foto: Dejan H.