Djeca više pate ako je roditelj psihički odsutan

roditelj

Ako ste roditelj koji mnogo sati dnevno posvećuje poslu, nedavna istraživanja zasigurno će vas uvjeriti da to nije i nikada neće biti problem u odgoju djeteta. Predvođen profesorom Friedmanom sa Sveučilišta Wharton, tim psihologa potvrdio je da postoje puno važnije navike i oblici ponašanja u odnosu između roditelja i djece od vremena koje mame i tate posvećuju poslu. Koji su ključni problemi na koje ukazuje praksa?

Friedman i njegovi kolege analizirali su probleme koje djeca pokazuju u ponašanju i povezali to s odnosom roditelja prema poslu. Zanimalo ih je koliko sati mame i tate provode radeći i općenito kako se odnose prema poslovnim obvezama.

Najvažnija pitanja psihologa formulirala su na sljedeći način:

-Koliko su roditelji bili emocionalno uključeni u svoje karijere?
-Koliko su odsutni i rastreseni bili kod kuće?
-Je li nešto od navedenog utjecalo na djecu, njihovo prilagođeno ponašanje i osjećaj sreće?

Najvažnije od psihologa

Friedman je napisao: “I za majke i za očeve otkrili smo da je dječje emocionalno zdravlje bilo bolje kada su roditelji vjerovali da je obitelj na prvom mjestu, bez obzira na to koliko vremena provode na poslu.” Također smo otkrili da su djeca bila bolja kada su roditelji posao tretirali kao izazov, izvor kreativnosti i užitka, bez obzira na sate koje su proveli radeći.”

Da, rekli bi psiholozi, vaša djeca svakako žele znati da su vam ona najvažnija u životu. Ali to ne znači da biste svaki dan trebali zajedno raditi kolačiće i mozaike. Čini se da je od velike koristi za djecu ako su roditelji zadovoljni poslom koji rade, ako ih ispunjava i predstavlja izazov, napisali su istraživači.

Vrijedan zaključak Friedmanova tima je da iako broj sati koje roditelj provodi sa svojom djecom nije od velike važnosti za zdrav rast i razvoj djece, mentalna prisutnost jest. Ili, drugim riječima, ako s djetetom provodite samo sat vremena dnevno, budite tu, prisutni u svakom smislu.

Za djecu koja pokazuju probleme u ponašanju vjerojatnije je da su njihovi očevi previše psihički aktivirani da bi napredovali u karijeri, bez obzira na to rade li nekoliko sati ili veći dio dana.” Isto tako, djeca s emocionalnim problemima i problemima u ponašanju imaju veliki postotak očeva kojima su misli na poslu, iako su fizički prisutni i provode slobodno vrijeme s djecom”, napisali su psiholozi. Najbolji primjer ovakve ‘odsutnosti’ su očevi koji sjede na klupama u parkovima i igralištima i drže svoje digitalne uređaje u rukama, dok su djeca na toboganima ili ljuljačkama.

Što je kvalitetno vrijeme?

Iskustveni, Friedmanov tim rekao bi vam da provođenje vremena s njima uz konstantan stres oko sutrašnjeg sastanka ili provjeravanje e-pošte ne pomaže vašoj djeci. Samo je kvalitetno vrijeme provedeno s djecom stvarno, napisala je Friedman u zaključku istraživanja. Postavlja se vrlo razumno pitanje – što je kvalitetno vrijeme?

Iako ne morate stalno biti fizički prisutni u životu svoje djece, morate planirati vrijeme koje ćete provoditi s njima. Morate se posvetiti djeci i ponuditi sadržajne aktivnosti.

No, ako ste roditelj, nije da vam treba precizan plan, program, satnica, avanture ili neviđene senzacije. Kvalitetno provedeno vrijeme znači prije svega da ste svojoj djeci posvetili punu pažnju dok ste bili s njima.

Svakodnevne, obične aktivnosti, od usisavanja do zajedničkog pripremanja obroka, mogu biti prilika da djeci ponudimo kvalitetne trenutke, čak i ako nisu planirani i posebni.

Konačna istina

Kad bi se navedena i slična istraživanja svela na nekoliko riječi, moglo bi se reći da su stav i model ponašanja važniji od sati. Provođenje mnogo sati zajedno s djecom ne znači da će djeca na kraju biti sretna, ispunjena, prilagođena i obrazovana.

Nije bitno trudite li se i koliko kao roditelj planirati vrijeme provedeno sa svojom djecom, organizirati im posebne i nezaboravne ugođaje, senzacije i sadržaje. Čak i slaganje rublja računa se u kvalitetno provedeno vrijeme, ako ste stvarno prisutni, pa makar trajalo pola sata.

Izvor: To sam ja