Tko će ove godine ponijeti titulu kralja fiša?

fiš

U nedjelju dođite na fiš iz najvećeg kotla u Hrvatskoj Limarije Sebastijan od 600 litara.

Svetonedeljska fišijada, koja će se ove godine održati 8. rujna 2024. na jezeru Rakitje, obećava još jedno uzbudljivo kulinarsko-turističko iskustvo. Ova manifestacija, organizirana od strane Turističke zajednice Grada Svete Nedelje i ŠRD RAK Rakitje, uz podršku Grada Svete Nedelje, Svenkoma i Zagrebačke županije, okuplja ljubitelje ribolova i gastronomije iz cijele Hrvatske i šire.

Očekuje se sudjelovanje 40-tak ekipa iz raznih dijelova Hrvatske, dok će strani gosti koji borave na jezeru također pridonijeti međunarodnom duhu događaja.

Program:

14.00 početak kuhanja fiša i nastup Kuburaškog društva Gromovnik
14.00 – 16.00 kuhanje fiša natjecateljskih ekipa i kuhanje fiša u velikom kotlu od 600 litara
16.00 – 17.30 ocjenjivanje fiša i besplatna degustacija za sve posjetitelje
18.00 proglašenje pobjednika i dodjela nagrada za najbolji fiš

Uz kulinarska natjecanja, posjetitelje će zabavljati Tamburaški sastav “Tamburaši za dušu”. Također, posebna atrakcija bit će priprema šarana na rašljama, dok će za najmlađe biti organiziran besplatni animacijski program. Na manifestaciji će biti moguće kupiti domaće proizvode i rukotvorine, što dodatno obogaćuje ponudu ovog događanja.

Svetonedeljska fišijada privlači tisuće posjetitelja svake godine. Predstavlja vrhunac društvenog i zabavnog života ovog kraja, nudeći jedinstvenu priliku za druženje, uživanje u ribljim specijalitetima i promicanje lokalne kulture i tradicije.

Fišijada je tradicionalno kulinarsko natjecanje i manifestacija posvećena pripremi fiš paprikaša. To je jelo koje se priprema od slatkovodne ribe, najčešće šarana, štuke ili soma, kuhane u kotliću na otvorenoj vatri. Glavni sastojci su riba, luk, crvena paprika, češnjak, i različiti začini, a često se poslužuje s domaćim rezancima ili kruhom.

Na natjecanjima se ocjenjuju okus, izgled i način pripreme, a osim natjecanja, fišijada je i prilika za druženje, zabavu i promociju lokalne gastronomije i tradicije. Manifestacija privlači lokalne stanovnike, ali i posjetitelje iz drugih krajeva, te je postala popularna turistička atrakcija.