Spoj očuvanja prirode i znanosti u Tropskoj kući

tropska kuća

Tropska kuća postala je obrazovno-prirodoslovna ustanova koja godišnje privuče oko 28 tisuća posjetitelja, među kojima su brojne škole i obrazovne institucije. S više od 100 sati formalnog obrazovanja godišnje, programi poput proslave rođendana u društvu životinja, na kojima je sudjelovalo više od 1000 djece, Tropska kuća potiče svijest i razumijevanje ekoloških problema već kod najmlađih.

U Tropskoj kući u Celju (Slovenija), koja slavi svoju treću godišnjicu rada, znanost i očuvanje prirode isprepliću se na svakom koraku. Početkom ljeta ponovno su se istaknuli viješću o rođenju mladunčeta zlatoglavog tamarina, što predstavlja veliki uspjeh u naporima za očuvanje ove ugrožene vrste. Majka Isabella, koja je 7. srpnja postala majka po šesti put, pokazuje iznimnu sposobnost uzgoja u zatočeništvu, što je od ključne važnosti za očuvanje vrste, budući da su zlatoglavi tamarini u prirodi izrazito ugroženi.

Znanstveno-istraživački rad kao temelj za očuvanje vrsta

Pod vodstvom Simona Cirkulana, direktora Tropske kuće i doktoranda na poslijediplomskom studiju na ZRC SAZU, provodi se važno istraživačko djelo koje donosi nove uvide u životinje pod brigom čovjeka. Nedavno predstavljena pilot-studija, koja uključuje redovito vaganje zlatnoglavih tamarina, pokazala je kako preventivna skrb i redovito praćenje tjelesne mase mogu poboljšati dobrobit i zdravlje životinja. Ovaj pristup ne samo da poboljšava životne uvjete u zatočeništvu, već postavlja i nove smjernice za etološku skrb u utočištima i zoološkim vrtovima diljem svijeta.

Pogled u budućnost: Biopark

S inovativnim pristupom očuvanju prirode, Tropska kuća planira proširenje svojih aktivnosti projektom Biopark, koji će na većoj vanjskoj površini simulirati različite ekosustave svijeta. Biopark će objediniti postojeće i nove vrste, uključujući neke koje će prvi put stići u Sloveniju, poput nilskih konja, nizinskih tapira i gibona. Ovaj ambiciozni projekt dodatno će ojačati ulogu Tropske kuće kao ključnog aktera u naporima za očuvanje prirode i obrazovanju.

Tropska kuća već pokazuje da je moguće uspješno suživjeti i djelovati u harmoniji s prirodom čak i u umjetnom okruženju. Nastavkom i širenjem svojih projekata, Tropska kuća ne samo da štiti i odgaja životinje, već i podiže svijest o važnosti očuvanja prirode te educira i uključuje lokalnu i širu zajednicu u svoj rad. Ovakav pristup osigurava da će Tropska kuća i dalje igrati ključnu ulogu u globalnim naporima za očuvanje prirode.