Kako plivanje u moru utječe na vaše zdravlje

plivanje

Kupanje u moru može donijeti brojne zdravstvene dobrobiti zahvaljujući kombinaciji tjelesne aktivnosti, izlaganja suncu i morske vode. Plivanje i kretanje u vodi odličan su oblik tjelesne aktivnosti. Aktiviranje različitih mišićnih skupina pomaže u jačanju mišića, poboljšanju cirkulacije i kardiovaskularnog sustava te poboljšanju kondicije.

U nastavku saznajte pozitivne strane vezane uz kupanje i plivanje u moru.

Smanjuje stres

Voda ima umirujući učinak i može pomoći u smanjenju stresa i napetosti. Šum valova i osjećaj vode mogu imati opuštajući učinak na tijelo i um.

Izlaganje suncu

Umjereno izlaganje suncu pomaže tijelu u proizvodnji vitamina D koji je važan za zdrave kosti, imunološki sustav i opće zdravlje.

Koža

Morska voda i sol mogu blagotvorno djelovati na kožu. Sol pomaže u pilingu kože, uklanja mrtve stanice i potiče obnovu kože. No, nakon kupanja važno je isprati sol s kože kako ne bi izazvala suhoću ili iritaciju.

Disanje i pluća

Plivanje u moru može poboljšati kapacitet pluća i ojačati dišni sustav. Tijelo mora prilagoditi svoje disanje kako bi preživjelo u vodi, što može pogodovati plućima.

Cirkulacija

Hladna voda može potaknuti cirkulaciju jer tijelo na nagle promjene temperature reagira povećanjem dotoka krvi na površinu tijela. To može poboljšati dotok kisika i hranjivih tvari u stanice.

Zabava i opuštanje

Vodene aktivnosti poput plivanja, skakanja s valovima ili ronjenja mogu pružiti osjećaj zabave i avanture, što može pridonijeti emocionalnom blagostanju i opuštanju.

Tko bi trebao biti oprezan?

Važno je napomenuti da osobe s određenim zdravstvenim problemima ili alergijama mogu biti osjetljive na morsku vodu, sol i sunce te se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije duljeg i intenzivnijeg kupanja u moru. Također, važno je pridržavati se sigurnosnih pravila na plaži iu vodi kako biste izbjegli ozljede ili opasnosti.

.

Foto: Freepik