Tabu teme za školarce – Bolje da o tome (ne) razgovaramo

tabu

Teatar Poco Loco zajedno sa Centrom kulture na Peščenici – Centrom Knap organizira CIKLUS PREDSTAVA I RAZGOVORA o tabu temama za djecu i mlade pod nazivom “BOLJE DA O TOME (NE) RAZGOVARAMO”.

Predstave su namijenjene djeci i mladima od 10 godina i starijima, a razgovori nakon predstava namijenjeni su stručnoj publici, organizatorima odlazaka na kazališne predstava te zainteresiranom građanstvu. Ulaz na razgovore je besplatan, a moći će se pratiti uživo online – putem društvenih mreža te će kasnije biti dostupni u formi podcasta.

Često smo gledali i radili predstave za koje smo otpočetka znali da neće dugo živjeti jer su previše tužne, previše neugodne, previše provociraju. Na takve predstave, iako su umjetnički zanimljive i kvalitetne, pedagozi neće odvesti svoj razred ili skupinu jer se boje reakcije roditelja ili ne znaju kako bi poslije o odgledanom razgovarali s djecom. Takve odluke i takva situacija uvjetuju kazališta da svoj repertoar slažu “na sigurno” – biraju poznate naslove i uobičajene teme. Time se ograničavaju umjetničke slobode i ostajemo zakinuti za cijeli svemir novog, nepoznatog, uzbudljivog, katarzičnog i tko zna kakvog još kazališta.

Pitamo se – možemo li nešto promijeniti? Kako da predstave koje govore o vrlo važnim temama za mlade nađu put do publike kojoj su namijenjeni? Kako podržati (a ne izbjegavati) produkciju predstava za mlade o škakljivim temama, jer ne mogu konkurirati lektiri? Može li kazališna predstava pomoći stručnom školskom osoblju u razgovoru s djecom o određenom problemu ili “bolje da o tome ne razgovaramo”?!
Odgovore na naša pitanja tražiti ćemo u razgovorima sa pedagozima, nastavnicima, kazališnim kritičarima, producentima, stručnjacima iz područja takozvanih “tabu tema” i ostalim zainteresiranim ljubiteljima kazališta.

Nasilje i navijačke skupine, istospolna ljubav, obrazovni sustav i mentalno zdravlje djece, rodni stereotipi, transgeneracijska trauma….Ma, užas. Crnjak. Depra. Bolje da o tome (ne) razgovaramo!

Teatar Poco Loco baš želi o tome razgovarati i zato zajedno sa Centrom kulture na Peščenici – Centrom Knap organizira:

CIKLUS PREDSTAVA I RAZGOVORA o tabu temama za djecu i mlade pod nazivom “BOLJE DA O TOME (NE) RAZGOVARAMO”, a koji će se održati od 18. do 22. 09. 2023. u Centru Knap.

Svake večeri druga predstava i novi razgovor:

18.9. u 19 sati Suzzane Lebeau: MALI OGAR, Teatar Poco Loco

19.9. u 19 sati Johnna Adams: GIDIONOV ČVOR (15+), Teatar Fort Forno

20.9. u 19 sati Edmond Rostand – Guillermo Baldo: I CYRANO I DJEVOJČICA (10+), Teatar Poco Loco i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka

21.9. u 19 sati Nora Krstulović – Nina Horvat: BOJA ODGOJA (12+) Teatar Tirena

22.9. u 17.30 sati Paško Vukasović: HULIGAN (12+) Kazalište Mala Scena

Cijena ulaznica za predstave je 6 eura. Ulaznice se kupuju 30 min prije početka predstave na blagajni Centra Knap, a mogu se rezervirati na pocoloco.rezervacije@gmail.com.

Ulaznice za izvedbu Teatra Poco Loco “Mali Ogar” nisu u slobodnoj prodaji.