Sutra počinje jubilarno deseto izdanje Zagreb Design Weeka

Design Week

Najveći hrvatski festival dizajna, Zagreb Design Week, 26. rujna u 17 sati otvara vrata svog jubilarnog desetog izdanja na novoj središnjoj lokaciji — Zagrebačkom velesajmu. Slavljeničko izdanje Zagreb Design Weeka bit će obilježeno najvećim prostorom, najbogatijim i najraznovrsnijim programom dosad, a publika će u njemu moći uživati sve do 1. listopada. U sklopu festivala, deset lokacija diljem grada organizirat će svoj program.

Središnja tema jubilarnog izdanja festivala nosi naziv „AI&I“, a u fokus stavlja pitanje kako AI mijenja proces dizajniranja. U suradnji s CroAI, Hrvatskom udrugom za umjetnu inteligenciju, u petak 29. 9. od 16.45h, na predavanjima i panelima o tome će govoriti Mislav Malenica, predsjednik udruge, Petra Horvatović, Siniša Slijepčević, Ivan Fistrić, Jan Stijació i Pierre Webster.

U 18h slijedi panel o povijesti hrvatskog dizajna, kao najava dokumentarnog serijala ‘Moderna vremena’ koji će se početi emitirati na HTV-u u siječnju. Moderator panela je autor serijala Dubravko Merlić, a sudionici povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, voditeljica Zbirke Richter Vesna Meštrić i voditelj galerije HDD Marko Golub. U tradicionalnom tonu Zagreb Design Weeka, petak će zaključiti zabava s pomno odabranim glazbenim gostima — koncertom Denis & Denis i, naravno, „Program tvog kompjutera“.

Dosad najveće izdanje festivala nedvojbeno će ostati upamćeno po ZGDW Furniture Showu u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma na kojem će dvadesetak pomno odabranih izlagača iz Jugoistočne Europe predstaviti najnovije trendove u domeni dizajnerskog namještaja. Zagreb Design Week obilježit će tako najveće okupljanje proizvođača dizajnerskog namještaja ikad održano u Hrvatskoj, a osim poznatih imena kao što su Prostoria, Milla & Milli, NUNC i Metoda, publici festivala premijerno će se predstaviti i tri nove hrvatske marke Folium, Terrazza i Conture.

Prvog dana festivala bit će dodijeljene i tradicionalne ZGDW AWARD nagrade za najbolja dizajnerska ostvarenja, a u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma bit će izloženi radovi finalista. Nagrade će na pozornici u parku uručiti članice žirija Maša Vukmanović, Vedrana Vrabec, Raluca Mirel, Mika Cimolini, Boiana Giaourova.

U četvrtak će Centar kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda CEKOM SPIN, od 16 do 20h, održati konferenciju na temu „Potencijali razvoja industrije namještaja“. Isti će dan Thomas Perathoner prikazati dokumentarni film i govoriti o fenomenu uskrsnuća marke Bugatti, koju je oživio Romano Artioli, a danas je dio grupe Bugatti Rimac.

U šest festivalskih dana, posjetitelji će moći pogledati i izložbu suvremenog dizajna „Lokalna ljepota“ koja donosi reinterpretacije tradicionalnih predmeta iz različitih regija Bugarske. Izložbu će predavanjem predstaviti autorica Boiana Gjaurova, organizatorica tjedna dizajna u Sofiji na kojem će ove godine ZGDW predstaviti suvremeni hrvatski dizajn. U paviljonu 7 moći će te vidjeti food design izložbu „All You Can Eat“ koja u fokus stavlja otpad stvoren jedaćim priborom za jednokratnu upotrebu, te izložbu koja predstavlja radove studenata i učenika deset različitih obrazovnih ustanova. Program će pratiti i omiljeni ZGDW market na kojem će dizajneri i kreativci prodavati svoje proizvode, a srijeda će biti rezervirana za modu. Dan će započeti projekcijom dokumentarnog filma o čuvenom belgijskom dizajneru Dries van Notenu, nastavit će se panelom o uličnoj modi, te će završiti tradicionalnom ZGDW modnom revijom na kojoj će svoje kolekcije, osim hrvatskih dizajnera, predstaviti i dizajneri s Ljubljana Fashion Weeka. Produkt dizajnerica Sanja Rotter će u nedjelju održati predavanje o kultnom jugoslavenskom brendu Sebastian i njegovoj progresivnoj art direktorici Ljubi Gamulin. Dan će upotpuniti projekcija dokumentarnog filma o dizajnu talijanske moderne koja je inspirirala Ljubu Gamulin. Protagonisti filma „Design is One“ kultni su talijanski dizajneri „Lella & Massimo Vignelli“.

Slavljeničko izdanje kulminaciju će u subotu ritmovima jednog od najpopularnijih regionalnih indie bendova, Porto Morto, a čijim će koncertom Zagreb Design Week uplesati u novo desetljeće.

Za sva događanja vrijedi jedna ulaznica i jedinstveno radno vrijeme. Od 27.9. do 1.10. paviljoni su otvoreni od 11 do 20 sati, a vanjska događanja traju do ponoći.

Ulaz na otvorenje je slobodan, a ulaznice za preostale dane se prodaju isključivo na ulazu (7€ dnevna, 15€ dnevna obiteljska, 25€ festivalska, 4€ umirovljenička, 4€ grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan).

Sve informacije od jubilarnom izdanju Zagreb Design Weeka možete pratiti na službenoj stranici festivala i na društvenim mrežama.