Sretni koraci u novu vrtićku sezonu

koraci

Kraj ljeta za mnoge obitelji znači povratak u dane s više strukture, obaveza i rutina. Slijedi period polaska u vrtić i školu te povratak poslovnim obvezama pa nije čudo kako mnogi roditelji rujan doživljavaju kao novu godinu. Neki mališani kreću u vrtić po prvi puta, a kako bi njihovi koraci u novi životni period bili što sigurniji donosimo savjete kako odabrati odgovarajuću obuću za vrtić.

Prije svega imajte na umu da se stopalo vašeg djeteta još uvijek razvija i da će u vrtiću provesti veliki dio dana. Zato bi obuća za vrtić trebala biti prilagođena njegovom razvoju te osigurati potpunu udobnost za sve aktivnosti u kojima će sudjelovati. Dr. sc. Josip Vlaić, specijalist ortopedije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb objašnjava kakva je obuća prigodna za razvoj dječjeg stopala:”Kroz vrijeme je pokazano da se optimalni razvoj stopala događa u bosonogom okruženju. Što znači da bi za optimalan razvoj dječjeg stopala bilo dobro da djeca od malena hodaju bosa. Ipak, ovakav scenarij nam je svima teško zamisliv jer prijete razne opasnosti kod bosog hodanja. Međutim, odabir vrste obuće djeci izrađene prema bosonogom (barefoot, engl.) modelu čini se kao izvrsna alternativa koja omogućava primjerenu zaštitu stopala, a istovremeno pruža željene uvjete optimalnog razvoja dječjeg stopala. Današnja obuća izrađena prema barefoot modelu je lagana, ima dovoljno mjesta za prste, fleksibilna i nema materijala za amortizaciju tabana pa se hod u barefoot obući smatra po funkciji kao bosonogi hod uz istovremenu zaštitu stopala.“

Ovakve karakteristike obuće pronašli smo u Baobaby pelicama, mekanim kožnim cipelicama hrvatske proizvodnje. Izrađene su od prirodne, biljno štavljene kože, bez kroma i formaldehida, a bojane su neškodljivim bojama sigurnima za dječju kožu. Ovaj materijal čini pelice iznimno prozračnima i udobnima.

koraci

Zbog svoje mekoće i fleksibilnosti idealno podržavaju rast i razvoj dječjih stopala. Djeci omogućavaju slobodu kretanja kao da su bosonogi, a istovremeno štite stopalo od raznih vanjskih utjecaja. Njihov potplat je protuklizan, savitljiv, ravan i tanak, što je vrlo važno za vrtićko okruženje, ali i za osiguranje pravilne posture svih dijelova tijela tijekom igre i ostalih vrtićkih aktivnosti.

U gornji baršunasti rub pelica ušivena je mekana gumica koja omogućuje djeci jednostavno obuvanje, te osigurava da pelice lijepo prijanjaju, ne žuljaju i ne spadaju sa stopala.

Svoj osvrt o Baobaby pelicama s nama je podijelila i odgojiteljica Lana Pešl iz dječjeg vrtića Lojtrica: “Moj osobni stav što se pelica tiče je apsolutno DA. Kao majka dvoje djece s kojima sam prolazila kroz dileme što je dobro za prohodavanje, kroz čitanje preporuka i savjeta oko obuće za malu djecu došla sam i do pelica koje su se pokazale kao pun pogodak jer su obje prohodale i hodale u pelicama dok nisu postale stabilne i naravno dok su nam vremenski uvjeti dopuštali a isto tako nastavila sam ih kupovati i kao papuče. Djeca u njima stabilnije hodaju, imaju jako bitan podražaj i osjećaj tla pod nogama što nikako ne uspijevaju kada im se na noge u prvim koracima oblače razne cipele i tenisice. Kao odgajatelj primijetila sam da roditelji uglavnom kupuju papuče koje im se nude u dućanima ali je osvježenje vidjeti da su pojedini osvijestili važnost obuće koja djeci olakšava korake umjesto otežava pa kupuju pelice kao prvu obuću i kao papuče za vrtić.”

Na mališanima je samo da odaberu svoj najdraži dezen koje će s veseljem nositi u svim vrtićkim avanturama. Baobaby pelice možete pronaći na web stranici www.baobaby.shoes te u brojnim dječjim dućanima.