Nogometni reprezentativci pozvali na povećanu brigu o zdravlju

o zdravlju

Rijetke slobodne trenutke na zagrebačkim pripremama hrvatske nogometne reprezentacije, naši su igrači iskoristili kako bi podigli svijest o važnosti brige za zdravlje i zdravog načina života kroz sport. Upravo s tom misijom Hrvatski nogometni savez uz podršku PSK građanima je omogućio susret s omiljenim nogometnim reprezentativcima, koji su nas zaigravši „ulični nogomet“ podsjetili na svoje sportske početke i skrenuli pažnju koliko je važno biti aktivan i baviti se sportom da bismo očuvali svoje zdravlje. Upravo skretanje pažnje na važnost brige o zdravlju mladih sportaša jedan je od glavnih ciljeva projekta Pokaži srce, koji je ovom prilikom građanima omogućio besplatne sveobuhvatne zdravstvene preglede.

Projekt Pokaži srce na ovom događaju još je jednom je pokazao svoju važnost. Naš cilj je unaprijediti zdravstvenu skrb ne samo o sportašima već i svim građanima koji se žele baviti sportom. Prevencija je ulaganje u zdravlje. Ponosni smo što smo dio reprezentacije i što nas kontinuirano podržavaju.“- istaknuo je ravnatelj poliklinike Vaš pregled Tomislav Madžar, čiji je stručni tim pregledao brojne građane.

Građani su tako besplatno obavili klinički pregled liječnika s auskultacijom uz mjerenje tlaka i pulsa, pregled glave, vrata, trupa i ekstremiteta, fizikalni pregled pluća srca i trbušnih organa, kompletna antropometrijska mjerenja – visinu, težinu, 12-kanalni elektrokardiogram (EKG), spirometriju, mjerenje glukoze, mjerenje tjelesne kompozicije analitičkom vagom i fizioterapijsku procjenu. Imali su priliku obaviti i nutricionističko savjetovanje, dijagnostički ultrazvuk na kojem su specijalisti kardiolozi i radiolozi pokazivali i govorili o važnosti ultrazvuka srca i ultrazvuka mišićno-koštanog sustava kod sportaša i građana, pregled vida te se savjetovati s fizioterapeutima i liječnicima specijalistima sportske medicine. Onima kojima je to zahtijevala pronađena nova dijagnoza omogućeni i dodatni zdravstveni pregledi u poliklinici Vaš Pregled.

Pregledima su prisustvovali građani svih dobi. Bio je veliki broj rekreativnih sportaša od kojih su neki imali starije ozljede. Svima smo uzeli osnovnu kliničku sliku, napravili ortopedske testove, dijagnostički ultrazvuk lokomotornog sustava kako bismo isključili pozadinske upale i ozljede. Kod nekoliko mladih ustanovljeni su skolioza kao i spuštena stopala što je vrlo važno otkriti u ranoj fazi. Upravo zato odlične su ovakve akcije da se ljudima napravi sveobuhvatan pregled i na vrijeme ustanove potencijalni problemi.“- zaključio je sveučilišni magistar fizioterapije Dario Vrbanac dok je posjetitelj Ante dodao: „Zahvaljujem organizatorima na ovoj odličnoj inicijativi. Pregledao sam srce, a doveo sam i svoja dva sina koji se bave nogometom. Oni kao sportaši inače svakih šest mjeseci obavljaju liječnički pregled, no ovako detaljno i besplatno nemaju mogućnost. Svi smo pregledani stručno, brzo i temeljito, hvala na ovoj prilici.

Poseban dojam na građane ostavio je središnji događaj – turnir “Street football powered by PSK”, tijekom kojeg su vidjeli svoje omiljene igrače u akciji na malom terenu u atraktivnom formatu “3 na 3”. Hrvatski A reprezentativci Luka Modrić, Mateo Kovačić, Dominik Livaković, Ivan Perišić i drugi pokazali su svoje vještine i natjecateljski duh, a u uzbudljivim utakmicama pobijedila je ekipa Bubašvabe koju su činili Andrej Kramarić, Borna Sosa i Lovro Majer.

Preventivni pregledi iznimno su važni za otkrivanje zdravstvenih problema koji kasnije mogu uzrokovati veće probleme. Ja ih radim prije svake sezone, na polusezoni, dok gotovo svaki tjedan idem na provjeru kod fizioterapeuta.“ – rekao je reprezentativac Borna Sosa dok je njegov suigrač Andrej Kramarić zaključio: „Pokaži srce je jedan odličan projekt. Svaki čovjek mora biti svjestan svog zdravlja, svog srca bez kojeg ne možemo živjeti. Nadam se da smo pridonijeli drugim ljudima da pregledaju svoje zdravlje.“

Projekt Pokaži srce posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša. U sklopu projekta do sada je besplatne preglede i edukacije obavilo više od tisuću sportaša i građana diljem Hrvatske. Nakon događaja u Zagrebu projekt se nastavio na riječkom stadionu Rujevica i NK Grobničanu gdje je proteklog vikenda obavljeno više od stotinu besplatnih pregleda važnih za zdravlje i zdravo bavljenje sportom.