Mamini faširanci na otvorenju Burger Festivala Zagreb

faširanci

Dok s nestrpljenjem očekujemo sutrašnje otvaranje Burger Festivala Zagreb, uspjeli smo doznati još neke delicije i novitete koji će na 20 kućica mamiti posjetitelje da od 07. do 17. rujna u Parku dr. Franje Tuđmana. Poznati chef Melkior Bašić je zajedno sa svojom kulinarskom ekipom Bite of Fun osmislio genijalan „comfort food“ koji vraća u djetinjstvo. Faširanci, polpete, mesni popečci, kosani odresci – kako god nazivali ovo tradicionalno hrvatsko jelo, sigurno je da ćete najbolje moći kušati na kućici Bite of Fun gdje će Melkior predstaviti svoju verziju popularnih faširanaca, ali u obliku burgera. Svaki burger nosi ime po članovima obitelji kako bi dodatno naglasili obiteljski pristup hrani i osobni potpis hrvatskog chefa. I dok Bakin Fashirani Burger spaja pureće meso, jaja, krušne mrvice i kečap u pecivu, Tatin Fashirani Burger imat će malo „pomaknutiji“ okus – s majonezom, jalapeno papričicama, lukom i salatom. Dedin Fashirani Burger pravi je okus tradicije – burger s faširancem kojem su dodani panceta i kiseli krastavci, a u Mamin Fashirani Burger uz klasično pecivo, pureće meso, jaja, krušne mrvice i zelenu salatu dodaje i gorgonzolu sir.

Ovakav pristup hrani odražava važnost ponosa na domaću hranu i tradiciju. Kroz svoje burgere, željeli smo podsjetiti posjetitelje na vrijednosti koje su nas oblikovale tijekom djetinjstva. Svaki zalogaj vraća nas u vrijeme kada smo uživali u obiteljskim obrocima i jednostavnim radostima života.“, objasnio je Melkior Bašić ideju iza ovog originalnog koncepta koji će zasigurno osvojiti sve posjetitelje za koje je pripremio i show cooking, na samom otvorenju.

Na zagrebački se Burger Festival ove godine u velikom stilu vraća Burger Bar koji postoji od 2014. godine. Njihove lokale na Velesajmu i Zavrtnici rado pohode znalci i ljubitelji kvalitetnih burgera, a nakon što su osvajali pobjede na Burger Festivalu 2018., 2019, i 2021.godine, na ovogodišnjem će predstaviti novu, 2.0 verziju svog Signature burgera. U light brioche pecivu tostiranom s maslacem, poslužuju 200 grama 100% junećeg odreska (chuck- short rib- brisket), pancetu, rukolu, te savršen umami spoj karameliziranog luka, domaće lime-aioli majoneze i gomilu rastopljene slatke gorgonzole. Bit će tu još i njihov Bérnaise i Smoked Chilly, zatim Prime koji je osvojio Burger Festival 2019. te dugogodišnji bestseller, Bacon Deluxe.

Uvijek inovativan Beg’s Plan Based Street Food svoju ekskluzivu najavljuje s dva pitanja i nevjerojatno primamljivim odgovorom: “Inovativni brunch kakvog još jeli niste, a voljeli biste? Ne znate više što pojesti tijekom pauze? Svratite na Burger Festival Zagreb na Plant Based Brunch, svakoga dana od 12 do 16 h. Po prvi put u Hrvatskoj, probajte plant based jaja ušuškana u sočnom pecivu, zagrljena svježom paprikom, vlascem i baby špinatom. Probajte i guštajte u finim okusima i omiljenim namirnicama.”

Na ukupno 20 kućica, svoje će slasne i cijenom pristupačne kreacije ponuditi i među mladima posebno omiljeni 4Burgers, zatim Burger Jam sa svojim burgerima s džemom, Boogie Lab koji će svoja sourdough brioche peciva mijesiti i peći na licu mjesta, Full Circle by Marko Palfi s ekstravagantnim burgerom od Txogitxu i Wagyu govedine s kavom, Bistro Funk iz Zrenjanina s janjećim burgerom, zadarski gastro genijalci Picnic Mingle & Fun s legendarnim Blackie burgerom, Cheesy Burger koji će ponuditi najluđe kombinacije predvođene sirom, Pommes će biti carstvo svega prženoga, Institut za burgere by Mate Janković je spreman sa Spicy Korean burgerom, Submarine Burger donosi okuse Mediterana u novom Greek burgeru, Hidden Wine Bistro by Deni Srdoč će svoje gurmanske burgere spremati na kamado grillu na ugljen, Crispy kapuli na Chefs Burger by Ivan Pažanin društvo će praviti Creamy Pomodoro, dok će Mrs. Fogg gurmane obarati s nogu svojim Pannicarnom. Ljubitelji slatkog uživat će u artisanal sladoledima Luxury Gelata Pri suncu, autorske koktele kojima je nemoguće odoljeti donosi uvijek originalni Gingle Bells, a savršeno rashlađeno pivo, vrhunska Šoškić vina i sve ostale tekuće divote brzo i spretno služi Central Bar.

Podsjetimo, na osmom Burger Festivalu očekuje vas i pet besplatnih live koncerata (Songkillers, Vatra, Kuzma & Shaka Zulu, Bolesna braća, te Ida Prester i Lollobrigida), bogate dječje zone, silent kino, kulinarske radionice, natjecanje posjetitelja u spravljanju buregra, te po prvi put Zagreb Street Art Festival s radovima 183 umjetnika iz 36 zemalja, live performansima, panelima, radionicama i kućicom na kojoj će se moći kupiti radovi domaćih i svjetskih street art umjetnika.

Raspored koncerata, radionica, detalje dječjih zona, te linkove za prijavu na natjecanja i radionice potražite na Facebooku i Instagramu Burger Festivala gdje ćete pronaći i svakodnevne novosti, kao i brojna iznenađenja i darivanja.

Ulaz na festival je besplatan, radno vrijeme: svaki dan od 12:00 do 24:00 sata.
Trajanje: 07 -17. rujna, lokacija: Park dr. Franje Tuđmana, Zagreb

Foto: PRESS Burger Festivala