Mali divovi vrtićance pripremaju za školu i život

mali divovi

Program Mali divovi od ove će se vrtićke godine izvoditi u desetak hrvatskih gradova. Riječ je o jedinstvenom programu intelektualnog, kreativnog i emocionalnog razvoja djece od tri do pet godina. Kreirala ga je dr. sc. Branka Novosel, vodeća hrvatska stručnjakinja za neuroedukaciju, u suradnji sa stručnjacima iz različitih područja – od odgojitelja i učitelja razredne nastave do defektologa i logopeda.

Užurbana svakodnevica, prevelik boravak djece na mobitelima i tabletima, premalo druženja djece s vršnjacima i odraslima te smanjivanje njihove fizičke aktivnosti i komunikacije – neki su od razloga što kretanje u školu sve većem broju djece predstavlja velik izazov. Zbog toga smo prije nekoliko godina krenuli u stvaranje programa koji će im omogućiti da budu mali divovi – djeca spremna za nošenje sa životnim izazovima. Program Mali divovi djeci pruža snažne matematičke i jezične temelje za školu i daljnje obrazovanje, ali im daje i alate koji će im pomoći u razvoju emocionalne inteligencije“, istaknula je dr. sc. Branka Novosel.

U programu se koristi inovativan pristup poduci. Kroz pripovijedanje, tzv. storytelling djecu se uključuje u raznolike aktivnosti te se potiče njihov razvoj. Djeca slijede kontinuiranu priču putem kratkih crtanih filmova pri čemu im crtićki likovi koji trebaju pomoć, zadaju poticajne zadatke i postavljaju zanimljive izazove.

S djecom se radi na poboljšanju njihova govora i komunikacije. Među ostalim, vježba se pravilan izgovor glasova s kojima djeca najčešće imaju poteškoće, obogaćuje im se vokabular te im se pomaže u shvaćanju osnovnih principa jezika.

Pri upoznavanju djece s brojevima i osnovama matematike koristi se Numicon, didaktičko-matematički sustav razvijen na Sveučilištu u Oxfordu. On djeci omogućuje da u svijet matematike zakorače kroz igru, te da kroz zabavne aktivnosti steknu dragocjene prematematičke vještine.

Budući da naglo raste broj djece i mladih kojima je narušeno mentalno zdravlje, smatramo da na mentalnom zdravlju djece treba raditi od njihovih malih nogu. Zato kroz tehniku mindfulnessa kod djece razvijamo njihovu otpornost na stres, emocionalnu inteligenciju i empatiju. Zahvaljujući tome djeca postaju sretnija i zadovoljnija, manje se opterećuju nepotrebnim brigama i lakše se mogu koncentrirati na zadatke koje pred njih stavljamo“, pojasnila je dr. sc. Branka Novosel.

Kako bi se vrtićanci i njihovi roditelji upoznali s Malim divovima, besplatne će se pokazne radionice održati u gradovima diljem Hrvatske.

U školi Porta Vitae u Puli radionice će se održati u utorak, srijedu i četvrtak. U srijedu će zainteresirani roditelji s djecom Male divove moći proučiti u Osnovnoj školi Zapruđe u Zagrebu. U petak je pokazni sat programa u školi stranih jezika Nika u Križevcima te Didasku u Čakovcu, a dan kasnije u Prelogu. Budući da je broj sudionika u radionicama ograničen, potrebne su prijave putem internetske stranice Malih divova.

Prijave na radionice se vrše ovdje.