Dođite u kukuruzni labirint i zabavite se

Kukuruzni_labirint_

U blizini Ivanić-Grada postavljena je jedinstvena atrakcija. U Dubrovčaku Lijevom, uz obalu rijeke Save pronaći ćete kukuruzni labirint Hrvatica. Ideja za labirint potekla je iz cilja da se ruralnom prostoru ponudi inovativno posjetiteljsko iskustvo. Ovogodišnji labirint je 3 puta veći od prošlogodišnjeg! Inspiracija je pronađena u ornamentima narodnih nošnji iz bogate zbirke KUD-a Posavac.

Veličina labirinta je 18.000 m2 i ima jedan kilometar staza za istraživanje. Unutar labirinta se nalaze interpretacijske ploče sa zanimljivostima o posavskom kraju koje se otkrivaju tijekom rješavanja slučaja pljačke u labirintu. Potraga kroz kukuruzni labirint ima dvije kategorije – za djecu i za mlade i odrasle, te će posjetitelji saznati kako je npr. zašto su se meli tavani u Dubrovčaku ili kako je vlastelin Dubrovčaka završio u volovskoj koži. Igra je detektivska misterija rješavanja slučaja pljačke sumještana s početka 20.-og stoljeća, koja je istinit događaj. Kako bi odgonetnuli što je nestalo, morate proći kroz cijeli labirint i istražiti zanimljivosti kako biste došli do rješenja.

Dvije nedjelje u rujnu 17. i 24. 9. od 14:00 do 18:00 sati održat će se program „Posavski dan“ sa posebnim sadržajima:
– vožnja kočijom i posavskim konjima,
– natjecanje u jedenju ljutih papričica u suradnji s OPG „Samo ljuto“,
– dječje igre s kukuruzom u suradnji s Poljoprivredni institut Osijek,
– ponuda poljoprivrednih proizvoda lokalnih proizvođača, OPG Ivan Andruza i
– prezentacija Posavskog piva by Crafter’s.

kukuruzni labirint

Lokacija labirinta – parking kod pješčane plaže na Savi u Dubrovčaku Lijevom, zatim par minuta pješice do same lokacije. Smješten je i pored državne biciklističke rute broj 2, jer se želi poticati dolazak na lokaciju biciklima, a u naselju je i servisna stanica za bicikle.

Osigurana je zabava za cijelu obitelj, pa nedjeljno popodne provedite u ivanićgradskom kraju.

Kukuruzni labirint je projekt koji je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u partnerstvu s Gradom Ivanić-Gradom, Poljoprivrednim institutom Osijek, Muzejom Ivanić-Grada, Prijateljima baštine, KUD-om “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD-om Dubrovčak Lijevi. Projekt je sufinanciran sredstvima Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent i sredstvima Zagrebačke županije. Projektu je dodijeljena nagrada Ruža Zagrebačke županije u 2023. godini u kategoriji „Održivi turizam“, u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije. Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom.

Labirint će ostati otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 19. Bučijade (6. – 8.10.), kada će biti posebno ukrašen bučama.