Naučite mačku da se ne penje na stol

mačku na stol

Važno je naučiti mačku da se ne penje na stol, čak ni kada ste odsutni ili daleko od kuće. Srećom, postoji nekoliko dokazanih metoda.

Mačke, bez obzira na dob, imaju dobro razvijen istraživački instinkt. One su po prirodi zainteresirane za sve što je zabranjeno – naročito ako je vaš ljubimac mačak.

Nije najpoželjnije da mačka boravi na stolu, radnim površinama i drugim sličnim mjestima u kuhinji, jer se čak i njegovane i čiste životinje vrlo lako mogu popeti na kuhinjske šankove i stolove, što je vrlo nehigijenski.

Kod pasa, u načelu, takvi problemi ne postoje, oni rijetko pokušavaju prevladati svoju visinu, pa ćemo danas govoriti samo o lošim navikama mačaka.

Kako odvratiti mačku i naučiti je da se ne penje na stol?

Ne samo da nije u redu s higijenskog gledišta, već takve navike mogu biti opasne po život ljubimca, budući da iznenada sljedeći put može odlučiti skočiti na štednjak! Srećom, postoje tehnike koje će vam pomoći da se riješite loše navike vašeg voljenog ljubimca.

Za početak razmislite što tjera mačku da se penje u zabranjene visine. Na primjer, ostaci od ručka ili večere, ili možda omoti od bombona, salvete, vrećice ili olovke koje može biti zabavno voziti se po stolu?

Prvo što treba učiniti je pažljivo ukloniti sve s površina, kako je ništa ne bi privuklo da se penje. Možda će opetovano skočiti na stol i provjeriti ima li nešto zanimljivo za nju, ali kada stalno nalazi praznu površinu, najvjerojatnije će brzo izgubiti interes.

A ako ne pomogne?

Ako i tada vaša mačka nastavi osvajati horizontalne prostore, možda je vrijeme da je naučite da to ne čini.

Ne zaboravite da je apsolutno besmisleno vikati na životinju, jer će se pokušati osvetiti na sve načine. Neki ljudi pokušavaju uplašiti mačku bukom ili vriskom, međutim, u trenutku kada izađete iz sobe životinja će moći raditi što želi.

Važno je naučiti mačku da se ne penje na stol, čak ni kada ste odsutni ili daleko od kuće. Srećom, postoji nekoliko dokazanih metoda. Na primjer, stavite posudu ili pladanj s vodom na stol ili drugu vodoravnu površinu, tako da se ne vidi odakle mačka obično skače. Nakon skoka doživjet će vrlo neugodno iskustvo nakon kojeg će razmišljati hoće li sljedeći put pokušati.

Druga mogućnost – obrišite površinu proizvodima od citrusa ili limunovim uljem (dostupno u ljekarnama). Mačke ne vole miris citrusa, pa će limun za njih biti svojevrsni znak zaustavljanja, koji im ne dopušta da prevladaju zabranjenu visinu.

Pročitajte i Kućni ljubimac idealan za vas i vašu obitelj

Osigurajte svom ljubimcu druge mogućnosti za zadovoljenje njegovih potreba: kupite kućicu za mačke na više razina ili napravite nešto slično. Čak i u malom stanu možete pronaći slobodni zid na kojem možete organizirati “mačji kutak”.

Igrajte se s mačkom na podu, loptom ili drugim igračkama: pod je mnogo zanimljiviji od dosadnog i praznog stola.

Budite tolerantni prema svom ljubimcu, ali i ustrajni u ostvarenju svog cilja i uspjeh je zajamčen!

Foto: Freepik