Jazz koncerti koji se ne propuštaju

jazz festival

Kao što je i najavljeno, Ponta Lopud Jazz festival, jedini festival ovakve vrste u južnoj Dalmaciji, održat će se na dvije posebne lopudske lokacije: u Kneževom dvoru, koji se za vrijeme Ponta Lopud Jazz festivala koristi prvi put nakon obnove te u prekrasnom vrtu hotela Grand. U njemu će se svake večeri održavati koncerti uz popratni jam session, a sve izvedbe su besplatne.

Prvu festivalsku večer, u četvrtak 31. kolovoza dobitnik Grammyja saksofonist David Sanchez uz dugogodišnje će suradnike Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas), izvesti kompaktnu adaptaciju suvremenog ansambla panafričke glazbe koja vuče korijene iz afro-portorikanske glazbe, uz afro-karipsku perspektivu. Sanchez će također pozvati svog kolegu umjetnika s festivala i bivšeg člana sastava, Antonija Sancheza, da mu se kao poseban gost pridruži na bubnjevima. Nakon koncerta David Sanchez Group, gledatelje očekuje jam session japanskog pijanista BIGYUKIJA, pjevačice i looping umjetnice Thane Alexe i australskog basista Lexa Sadlera. Sljedeću večer nastupit će sastav Obradović & Tixier Duo, koji zajedno vode francuski pijanist David Tixier i hrvatska bubnjarica Lada Obradović. Duo proizvodi suvremen i elegantan zvuk u kojem spaja akustične i elektroničke instrumente, a njihov je nastup vrlo dojmljiva izvedba u kojoj se profinjene Davidove harmonije i lirska drama isprepliću s Ladinom poliritmijom. Kao i prvu večer, nakon koncerta uslijedit će jam session.

Zadnju večer Ponta Lopud jazz festivala, očekuje nas koncert četverostrukog dobitnika Grammyja Antonija Sancheza i njegovog benda Bad Hombre. Jedan od najutjecajnijih i najsvestranijih jazz umjetnika na svijetu, uz Thanu Alexu, BIGYUKIJA i Lexa Sadlera, uživo će izvesti album “SHIFT (Bad Hombre Vol 2)” izdan u ljeto 2022. Riječ je o zbirci kompozicija iz opusa internacionalnih glazbenika i tekstopisaca koje Sanchez iznimno cijeni – umjetnika koji su mu povjerili svoje pjesme kako bi ih ponovno osmislio te vlastitim obradama učinio svojevrstan „pomak“. Nakon koncerta Antonija Sancheza & Bad Hombre uslijedit će jam session i završni party u vrtu hotela Grand.

Od 31. kolovoza do 2. rujna Lopud postaje mjesto susreta, usavršavanja i razmjene ideja između jazz glazbenika svjetskog ranga i mladih profesionalaca. U ulozi mastera dolazi Joe Lovano, renomirani saksofonist i osvajač Grammyja. Predavanje će održati i bubnjar Antonio Sánchez, također dobitnik Grammyja, a sudionike očekuju i predavanja Thane Alexe, jazz pjevačice, skladateljice i aranžerke nominirane za Grammy te ujedno umjetničke direktorice Ponta Lopud Jazz festivala. Sudionici će imati priliku poslušati predavanja japanskog pijanista BIGYUKIJA, australskog basista Lexa Sadlera, portorikanskog saksofonista Davida Sáncheza i basista Rickyja Rodrigueza, venezuelanskog pijanista Luisa Perdoma, hrvatske bubnjarice Lade Obradović te francuskog pijanista Davida Tixiera.

Masterclassove i predavanja pohađat će 14 mladih profesionalaca iz Hrvatske i drugih zemalja: Haddis Alemayehu, masinko – etiopska lutnja (Etiopija), Mirsad Dalipi, bubnjevi (Kosovo), Aldo Foško, klavir i saksofon (Hrvatska), Maja Grgić, vokal (Hrvatska), Milena Jančurić, flauta (Srbija), Lana Janjanin, klavir i vokal (Hrvatska), Jošt Lampret, bas (Slovenija), Stevan Milijanović, klavir (Srbija), Rastko Obradović, saksofon (Srbija), Borna Pehar, klavir (Hrvatska), Žiga Smrdel, bubnjevi (Slovenija), Ajda Stina Turek, vokal (Slovenija), Lidija Strika, bas (Hrvatska), i Angelica Zacchigna, vokal (Italija i Hrvatska).

Ulaznice za festivalske koncerte i brodske transfere su besplatne. Gledalište nije numerirano, a ulaznice se mogu preuzeti na sustavu Ulaznice.hr na linku ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud-Jazz-festival. Za vrijeme festivala, od 31. kolovoza do 2. rujna 2023., za festivalsku publiku dodatno je organiziran dolazak na Lopud brodom Argosy. Raspored vožnji brodom Argosy kao i sve dodatne informacije možete pronaći na www.pontalopud.hr